Cégautóadó a külföldön bérelt személyautó után is! - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Cégautóadó a külföldön bérelt személyautó után is!

cégautóadó fizetési kötelezettség környezetvédelmi osztályjel külföldön bérelt személygépkocsi

A vállalkozások munkavállalói gyakran utaznak külföldre, mely során a célországban pár napra személygépkocsit bérelnek. A külföldön bérelt személygépkocsik esetében mindig meg kell vizsgálni, hogy a bérbevétellel kapcsolatos költségelszámolás a vállalkozásnak cégautóadó fizetési kötelezettséget keletkeztet-e. Továbbá azt is érdemes továbbgondolni, hogy a külföldön bérelt személygépkocsiról rendelkezésre álló információk alapján meg lehet-e határozni cégautó fizetési kötelezettséget.

Amennyiben egy magyar illetőségű vállalkozás külföldön személygépkocsit bérel, akkor a belföldi hatósági nyilvántartásban nem szereplő személygépkocsikra tekintettel a magyar vállalkozásnak cégautóadó fizetési kötelezettsége keletkezik, mivel a vállalkozás a bérelt személygépkocsival kapcsolatban a könyveiben költséget számol el (például bérleti díj, üzemanyag költség).

A cégautóadó összege a személygépkocsi teljesítménye és a környezetvédelmi osztályjelzésétől függően változik. A külföldön (jellemzően nem európai országokban) bérelt személygépkocsi környezetvédelmi osztályba sorolása problémás, mivel a személygépkocsi külföldi okmányaiból nehézkes annak környezetvédelmi osztályba sorolása. Abban az esetben is problémás a besorolás, ha a cégautóadó bevallás kitöltése során szembesülünk, hogy nincs információnk a gépjármű teljesítményéről és környezetvédelmi osztályáról. Rendszerint a bérleti szerződésben kizárólag a személygépkocsi típusát és motorjának hengerűrtartalmát adja meg a személygépkocsi kölcsönző cég.

A Gjt. 18. § 29. pontja határozza meg a törvény alkalmazásában a környezetvédelmi osztályjelzés fogalmát. Ennek értelmében a besorolásnál a 6/1990 (IV.12.) KöHÉM rendelet 2014. augusztus 15-én hatályos 5. számú melléklet II. alpontja szerinti környezetvédelmi osztályjelzést kell alapul venni. Ezen osztályjelzés besorolása alapvetően a személygépkocsi forgalmi engedélyének V9 pontjában kerül feltüntetésre. Ha a KöHÉM rendelet szerinti osztályjelzés nem ismert, akkor azt a személygépkocsi, légszennyezési, zajkibocsátási adatait, környezetvédelmi osztályát meghatározó jellemzőjét (hajtómotorjának környezetvédelmi besorolása, a személygépkocsi meghajtása) hitelt érdemlően bizonyító iratai (pl.: forgalmi engedély, típusbizonyítvány, hatósági okirat, szakértői szakvélemény) alapján - a KöHÉM rendelet 5. számú melléklete II. alpontjára figyelemmel - kell megállapítani. Ha ez nem lehetséges, akkor a személygépkocsi osztályjelzése: "6".

Amennyiben tehát a külföldön bérelt személygépkocsi környezetvédelmi jellemzőiről a vállalkozás nem rendelkezik információval, akkor a személygépkocsik környezetvédelmi osztályjelzését „6”-nak kell tekinteni, és ennek figyelembevételével lehetséges a cégautóadó fizetési kötelezettség-kalkulálása.

2018-04-03

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!