Elfogadták az új Panasztörvényt, ami szinte az összes vállalkozást érinti - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Elfogadták az új Panasztörvényt, ami szinte az összes vállalkozást érinti

panasztörvény

Meg kell kezdeni a felkészülést a Panasztörvényben előírt visszaélés-bejelentési rendszer létesítésére.

Az Országgyűlés 2023. május 23-án a köztársasági elnök módosítási javaslatát figyelembe véve elfogadta az új Panasztörvényt, amelynek kihirdetésétől mindössze 60 napja lesz felkészülni az érintett vállalkozásoknak az abban foglalt követelmények teljesítésére.

Elengedhetetlen, hogy már most megkezdjék a felkészülést azok a vállalkozások, intézmények, akik jogszabály hatálya alá esnek.

Készüljön fel a Panasztörvény által előírt kötelezettségekre, jelentkezzen előadásunkra!


Felkészülés a Panasztörvény bevezetésével járó kötelezettségekre - 2023. június 21. 10:00 >>

A törvény alapján megfogalmazott követelményekre eltérő felkészülési idő vonatkozik a vállalkozások foglalkoztatotti létszámától függően. Amíg a 250 munkavállalói létszámot elérő vállalkozások mindössze 60 napot kapnak, addig azok a vállalkozások, akik 250 fő alatt, de 50 fő feletti munkavállalói létszámmal rendelkeznek, illetve a pénzmosás és a terrorizmus megakadályozásáról szóló törvény hatálya alá esnek 2023. december 17-ig kötelesek létrehozni a T/3089. törvényjavaslatban rögzített visszaélés-bejelentő rendszert.

Ez alapján akár néhány fős vállalkozások is érintettek lehetnek, többek között a könyvelők, adótanácsadók, könyvvizsgálók, székhelyszolgáltatók, ingatlankezelők, biztosítási alkuszok és ügyvédi irodák.

A panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló, ún. Whistleblowing-törvény számos előírást tartalmaz a visszaélés-bejelentési rendszer működésével kapcsolatban.

A rendszernek alkalmasnak kell lennie arra, hogy mind a munkavállalók, mind a volt munkavállalók, vagy akár külsős szerződéses partnerek is hozzáférjenek, így a létesítendő felülethez hozzáférést kell biztosítani a bejelentésre jogosultak számára. Ezen felül gondoskodni kell a bejelentő személyes adatainak védelméről, valamint a bejelentőt meg kell óvni az esetleges hátrányos következményektől is.

A jogszabályban foglalt kötelezettségek teljesítését a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság ellenőrizheti, a személyes adatok védelmére vonatkozó követelmények teljesülése kapcsán pedig a NAIH gyakorolja a felügyeleti hatáskört.

A bejelentés tárgya tekintetében az uniós irányelvben foglaltaktól sokkal szélesebb kört határoz meg a magyar szabályozás, hiszen minden olyan tevékenység, magatartás vagy egyéb körülmény bejelentésre kerülhet, amely egyéni érdeksérelmet okozhat vagy okozott. Így nem csak a jogellenes, korrupciógyanús ügyletek, hanem a munkahelyi belső visszaélések is bejelentésre kerülhetnek a jövőben.

A jogszabály megfogalmazza azt a kiemelten fontos követelményt is, hogy a visszaélés-bejelentési rendszer működtetése független, ebben a tevékenységében nem utasítható személy vagy megbízott által történhet, ezzel is biztosítva a jogszabályban megfogalmazott cél minél hatékonyabb megvalósulását.

Készüljön fel a Panasztörvény által előírt kötelezettségekre, jelentkezzen előadásunkra!


Felkészülés a Panasztörvény bevezetésével járó kötelezettségekre - 2023. június 21. 10:00 >>

Ha előzetes kérdése van, írjon nekünk a tanacsadas@saldo.hu címre.

2023-05-23

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!