KIVA-t kell fizetni a béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások után is - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

KIVA-t kell fizetni a béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások után is

adóalap béren kívüli juttatás egyes meghatározott juttatás kiva

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 20. § (2) bekezdés c) és d) pontjai szerint személyi jellegű kifizetésnek minősül – és ezáltal a kisvállalati adó alapjába beszámító tétel – a Szocho tv. 1. § (4) bekezdés a) pontja szerinti béren kívüli juttatás, valamint a hivatkozott jogszabályhely b) pontja szerinti béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatás.

A Szocho tv. 1. § (4) bekezdése úgy fogalmaz, hogy adófizetési kötelezettség terheli az Szja tv. szerint külön adózó jövedelmek közül a béren kívüli juttatások [Szja tv. 71. §], és a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások [Szja tv. 70. §] Szja tv. szerinti adóalapként meghatározott összegét.

Az előzőekben hivatkozott jogszabályhelyek alapján a kisvállalkozói adóalap meghatározásánál az adóalapba beleszámít az egyes juttatások összege, mégpedig oly módon, hogy a béren kívüli juttatás esetében a jövedelem, míg a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások esetében a jövedelem 1,18-szorosa után kell a 13% kisvállalati adót megfizetni.

Saldo-tipp

Legyen Önnek is saját adótanácsadója!
Kösse meg átalánydíjas szerződését most!
Válasszon szolgáltatásaink közül és kérjen ajánlatot!

 

2019-02-19

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!