Pótlékmentesen önellenőrizhető az áfabevallás - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Pótlékmentesen önellenőrizhető az áfabevallás

áfabevallás önellenőrzés tárgyi eszköz vagyoni értékű jog

Amennyiben egy vállalkozás tárgyi eszközt illetve az 1 évet meghaladó időtartamban hasznosított vagyoni értékű jogot vásárol, akkor a vásárlás kapcsán áthárított áfát három lépésben – beszerzéskor, a használat „figyelési” időszakában, illetve ezen időszakon belüli értékesítéskor – kell vizsgálni.

Az Áfa törvény 135. § szabálya alapján az ingatlan és ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok esetén a használatba vétel hónapjától kezdődően 240 hónapon keresztül, egyéb tárgyi eszközök és vagyoni értékű jogok esetén 60 hónapon keresztül figyelni kell a használat alakulását.

A figyelési időszakon belül minden olyan évben, amikor az eszköz illetve a vagyoni értékű jog egész évben a vállalkozás tulajdonában van, év végén ellenőrizni kell, hogy az adott évi használat aránya eltér-e a beszerzéskor meghatározott használati aránytól.

Amennyiben az eltérés meghaladja a 10 eFt-ot, a különbözetet az adott év utolsó áfabevallási időszakáról benyújtott bevallásában kell rendezni.

Amennyiben a vállalkozás a tárgyi eszközökre vonatkozó utólagos kiigazítást a 2018. év utolsó bevallási időszakáról elkészített bevallásban nem szerepeltette, akkor ezt önellenőrzési pótlék megfizetése nélkül még 2019. február 15-ig önellenőrzéssel rendezheti.

2019-02-05

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!