Sikeres szakmai vizsgát tett magánszemély után érvényesíthető adókedvezmény („sikerdíj”) - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Sikeres szakmai vizsgát tett magánszemély után érvényesíthető adókedvezmény („sikerdíj”)

adókedvezmény szakképzés

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

Melyik hónapban számolható el a sikeres szakmai vizsgát tett tanuló/képzésben résztvevő után a szociális hozzájárulási adókedvezmény?

A Szocho tv. (2018. évi LII. tv.) 17/A. § (1) bek. b) pontja alapján az a gazdálkodó szervezet, aki a tanulóval, illetve képzésben résztvevő magánszeméllyel szakképzési munkaszerződést kötött, a szakmai vizsga sikeres teljesítésekor adókedvezményt vehet igénybe. Az adókedvezmény igénybevételének a feltétele, hogy a szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatás időszaka alatt legalább 6 hónapos időszakon keresztül fennálljon. Ebbe a 6 hónapos időszakba a rövidebb időszakra (4-12 hétre) kötött szakképzési munkaszerződés időtartama nem számítható bele.

A sikeres szakmai vizsga utáni adókedvezmény alapja a szakképzési munkaszerződés fennállása alatt a szakirányú oktatás arányosított önköltsége alapján havonta elszámolt összes adókedvezmény, amelyet 2021. évben a szakképzési hozzájárulásból, 2022. januárjától pedig a szociális hozzájárulási adóból lehet érvényesíteni. A kedvezmény mértéke általános esetben 20%, de abban az esetben, ha a magánszemély felnőttképzés keretében vett részt a szakirányú oktatásban és a szakképzési munkaszerződéssel párhuzamosan más foglakoztatónál is foglalkoztatásra irányuló jogviszonya állt fenn, a kedvezmény csak 10%-os mértékben érvényesíthető.

A 12/2020. Korm. rendelet (Szkr.) 332/D. § előírása alapján a szakképző intézmény a sikeres szakmai vizsgáról igazolást állít ki annak a duális képzőhelynek, illetve a foglalkoztatónak a részére, aki a tanulóval, illetve képzésben résztvevő személlyel legalább 6 hónapos időtartamra szakképzési munkaszerződést kötött. A „sikerdíj” összege annak a hónapnak az adó- és járulék bevallásában számolható el, amelyik hónapban az igazolás kiállításra kerül. Például, ha a tanuló májusban tett sikeres szakmai vizsgát, de a szakképző intézmény az erről szóló igazolást csak júniusban állítja ki, az adókedvezmény a június hónapra szóló, július 12-ig benyújtandó 2308-as bevallásban szerepeltethető.

Amennyiben szeretnének Önök is a szakképzésben részt venni és segítségre van szükségük a díjazás, a kedvezmény kiszámításában, illetve a tanulók, képzésben résztvevők foglalkoztatására vonatkozó munkajogi szabályokban, keressenek minket a tanacsadas@saldo.hu e-mail címen!

 

2023-06-28

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!