Hallgatói munkaviszony - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Beleszámít-e a létszámba a hallgatói munkaszerződéssel foglalkoztatott hallgató?

diákfoglalkoztatás hallgatói gyakorlat hallgatói munkaszerződés munkaügyi statisztika

A felsőoktatásban résztvevő hallgatók összefüggő szakmai gyakorlatukat, illetve duális képzés esetén annak ideje alatt a gyakorlati órákat a gyakorlóhelyen, hallgatói munkaszerződés keretében teljesítik. Nem minden esetben kell a 2108-as adó,- és járulékbevallásban a hallgatói munkaszerződéssel foglalkoztatott diákot szerepeltetni.

Annak eldöntése, hogy a hallgatói munkaszerződéssel foglalkoztatott diákok a statisztikai állományi létszámba beletartoznak-e, a KSH által kiadott "Útmutató a munkaügy-statisztikai adatszolgáltatáshoz" című dokumentum alapján történhet.

A hallgatói munkaszerződés alapján munkát végző felsőoktatási hallgatók a munkaügyi statisztikában az esetek többségében állományon kívülinek minősülnek.

A statisztikai állományi létszámba csak akkor kell beleszámítani őket, amennyiben:

folyamatosan (5 munkanapot meghaladóan, tehát legalább 6 munkanapig) történik a foglalkoztatás, a foglalkoztatás óraszáma havi szinten eléri a 60 órát (egy hónapnál rövidebb ideig tartó foglalkoztatás esetén annak a foglalkoztatás időtartamával arányos részét), a munkavégzésre az általános munkarend szerint kerül sor és keresetük eléri a havi minimálbér időarányos részét.

Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek, állományon kívülinek minősülnek, és létszámuk nem jelentendő. Ebben az esetben az adó- és járulékbevallás 2108M-08-as lapján nem kell őket szerepeltetni.

Ellenkező esetben, amikor a hallgató foglalkoztatására teljesülnek a felsorolt ismérvek, a diák beleszámít a statisztikai állományi létszámba. Ebben az esetben a 2108M-08-as lapon szerepeltetni kell a hallgatót, ahol a foglalkoztatás minőségét a 900 kóddal kell jelölni.

2021-06-02

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!