Bemutatkozik az egyéni vállalkozók tájékoztatására létrehozott e-tus rendszer! - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Bemutatkozik az egyéni vállalkozók tájékoztatására létrehozott e-tus rendszer!

egyéni vállalkozó etus kereskedelmi és iparkamara nav tájékoztató

Bár a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2020. július 1-től átvette az egyéni vállalkozások nyilvántartását, az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 3/A. § (4) bekezdése alapján az egyéni vállalkozások működéséről szóló tájékoztatást ezután is a gazdasági kamaráknak kell elvégeznie. Az egyéni vállalkozók megsegítése érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara létrehozta az e-tus adatbázis rendszert.

Az adott területen illetékes gazdasági kamarák személyre szabott tájékoztatása mellé a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara létrehozott egy új információs felületet, az e-tus -t, azaz az Egyéni és társas vállalkozások alapítási és működtetési követelményeinek tudásbázisát, mely a következő linken keresztül érhető el: https://e-tus.hu/etuspublic/search

Az adatbázis célja, hogy részletes és gyors tájékoztatást adjon arról, hogy egy adott tevékenység bejelentés vagy engedélyköteles-e vagy annak folytatásához szükséges-e szakképesítés. Emellett az egyéni vállalkozók arról is olvashatnak benne, hogy mely hatósághoz szükséges fordulni egy fennálló kötelezettség teljesítése érdekében, így könnyedén elkerülhetővé válnak a különböző büntetések. Ha egy tevékenység szakképesítéshez kötött, akkor a rendszer tájékoztatást ad az előírt szakképesítés vagy szakképesítések pontos megnevezéséről, valamint a képesítést előíró jogszabályhelyről is. Fontos, hogy a végezni kívánt tevékenységek ÖVTJ szerinti besorolása továbbra is a KSH hatáskörébe tartozik.

Összességében az e-tus egy olyan kiváló kezdeményezés a Kereskedelmi és Iparkamara részéről, amely nagyban könnyíti az egyéni vállalkozók tájékozódási lehetőségeit, amellyel hosszú távon azt segíti elő, hogy minél többen vágjanak bele az egyéni vállalkozói életbe.

2021-05-04

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!