NAV közlemény a transzferárak ellenőrzéséről - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

NAV közlemény a transzferárak ellenőrzéséről

nav transzferár

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a tegnapi napon közleményt adott ki a transzferár dokumentációk és a transzferár adatszolgáltatás ellenőrzéséről.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a társasági adóbevallás fontos részét képezi a transzferár adatszolgáltatás, melyet az előző évivel azonos módon kell megtenni.

A transzferárak ellenőrzése a NAV 2024-es ellenőrzési tervében is kiemelt helyet kapott, mivel a transzferárazás jelentős adókockázatot hordoz. Ezen ellenőrzés kiemelt részét képezi a transzferár dokumentáció és a transzferár adatszolgáltatás ellenőrzése.

A közlemény kitér arra is, hogy a melyek az transzferár ellenőrzés fókuszpontjai. Ezek lényegében egy helyesen elkészített transzferár dokumentáció tartalmi elemei, illetve a transzferár adatszolgáltatás valamint a transzferár dokumentáció összhangjának vizsgálata.

A NAV a transzferár ellenőrzés végzésekor már nem csak a dokumentáció meglétét és formai megfelelőségét vizsgálja, hanem annak mélyebb tartalmi összefüggéseit is. Kitér a tranzakciók és a kapcsolt felek széles körű elemzésére, a részletes értéklánc vizsgálatára, a kapcsolt felek részletes, funkcionális elemzésére, valamint a döntési kompetencia és a pénzügyi kapacitás vizsgálatára is. Kiemelésre került, hogy a NAV az ügyletek elemzését az idei évtől a szigorúbb összevonhatósági szabályok tükrében vizsgálja.

A transzferárral kapcsolatos szigorúbb összevonhatósági szabályokat, valamint a NAV által részletesen vizsgálandó területeket az alábbi Periodika cikkünkben mutattuk be Maqsoudi Ali, a NAV transzferár szakterületének vezetőjének írásában.

A témával kapcsolatban bővebb információt talál a Periodika Transzferár Különszámában. Ismerje meg>>>

 

 

2024-05-14

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!