Elfogadta az Országgyűlés a 2024-es adócsomagot - Számos kormányrendelet beültetésre kerül az adótörvényekbe - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Elfogadta az Országgyűlés a 2024-es adócsomagot - Számos kormányrendelet beültetésre kerül az adótörvényekbe

adótörvények

A parlament kedden elfogadta a jövő évi adótörvényeket, melynek egy része már 2023. év közbe hatálybalép. A módosítások újra egy nagyobb lélegzetű salátatörvényben kerültek elfogadásra. A légitársaságok hozzájárulásáról és az egyes adótörvények módosításáról szóló törvény szinte valamennyi adónemet érinti.

A változások nagy része a veszélyhelyzeti rendeletekben foglaltak törvényi szintre emelését jelenti, amely a jogalkalmazás számára jelent könnyebbséget. Az eddig számos kormányrendeletben megtalálható módosító rendelkezés most helyet kap az adott adótörvényben.

A törvény a légitársaságra vonatkozó hozzájárulás-fizetési kötelezettséget állapítja meg elsőként, melyre vonatozóan az általános indokolása felhívja a figyelmet, hogy az extraprofit adóként bevezetett adó mostantól az Uniós elvárásoknak eleget téve zöldadóként marad fenn.

Jövedelemadók

A jövedelemadók tekintetében kiemelkedő változásokkal nem kell számolnunk. A személyi jövedelemadó vonatkozásában elmondható, hogy az elmúlt évben megjelent kormányrendeletek kerülnek beültetésre már 2023. augusztus 1-jétől a törvénybe. Ez azt jelenti, hogy bekerül az Szja tv.-be az év elején bevezetésre került 30 év alatti anyák kedvezménye, a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekek utáni emelt összegű családi kedvezmény, a Széchenyi Pihenő Kártya alszámláinak megszüntetésével kapcsolatos szabályok, illetve a munkába járás költségtérítésének adómentesen adható összeghatárának emelése.

Az elmúlt 1 évben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő EKHO adózás tekintetében is bekerül a törvénybe a kifizetőt terhelő EKHO eltörlése.

A társasági adó és iparűzési adó devizában történő megfizetésének szabályai is beépülnek a saját jogszabályi környezetükbe a kormányrendeleti szabályozásból.

Szociális hozzájárulási adó

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása esetén a módosító törvény megteremti az összhangot 2023. augusztus 1-jétől a rehabilitációs hozzájárulás és a szociális hozzájárulási adókedvezmény tekintetében. Szochó kedvezményt tud igénybe venni a foglalkoztató akkor is, ha a munkavállaló fogyatékossági támogatásban, vagy vakok személyi járadékában részesül.

További módosítás a szakirányú oktatásban való részvételhez kapcsolódó szochókedvezményben lesz, mely arányosítással lesz igénybe vehető, így elkerülhetővé válik, hogy az adókedvezmény maximális összegben legyen igénybe vehető akkor is, ha a szakirányú oktatás munkanapon belüli mértéke csupán töredéke a teljes napi munkaidőnek.

Adótanácsadói és okleveles adószakértők hatósági képzése és ellenőrzése

A salátatörvényben helyet kapó adózás rendjéről szóló törvény módosítása egy paragrafussal bővül, mégpedig az adótanácsadói és okleveles adószakértők hatósági képesítésének szabályaival. Az Art. külön fejezetben szabályozza az adótanácsadókra, adószakértőkre vonatkozó a bejelentkezési, nyilvántartásba vételi és szakmai továbbképzésre vonatkozó kötelezettségeket.  A jelenleg hatályos követelmények helyett jogszabályi szinten kerül megalkotásra a képzés és a vizsgáztatás feltételei.

Az adótanácsadói, okleveles adószakértői hatósági képzések és a vizsgáztatás szervezésére olyan akkreditált képzők, illetve vizsgaközpontok lesznek jogosultak, amelyek megfelelnek a külön jogszabályban foglalt feltételeknek, tevékenységüket pedig az ágazati miniszter (nyilvántartásba vételt végző szervezet) ellenőrizheti. A jogszabály megteremti az akkreditációval és az akkreditált képzők, illetve vizsgaközpontok tevékenységével érintett adatkezelés feltételeit, a kezelt adatok körét – olvasható a törvény általános indokolásában.

2023-07-07

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!