Falunapok, szüreti mulatságok adókötelezettsége - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Falunapok, szüreti mulatságok adókötelezettsége

adózás rendezvény adózása

szureti_02.jpg

Felmerül-e adófizetési kötelezettség az önkormányzatok által szervezett falunapok, illetve egyéb rendezvények esetében?

Az ősz a betakarítások, a szüret időszaka, amelyekhez kapcsolódóan számtalan önkormányzat rendez falunapot, szüreti mulatságot. Ezeken a rendezvényeken jellemzően a település lakosai vesznek részt, de általában a nyilvánosan meghirdetett eseményre számtalan látogató érkezik a környező településekről vagy akár az ország másik tájáról.

Az Szja törvény 1. számú melléklet 8.35. pontja alapján adómentes a helyi önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzat által a lakosság, a közösség széles körét érintő (nem zártkörű), azonos részvételi feltételekkel szervezett kulturális, hagyományőrző, sport, szabadidős és más hasonló közösségi rendezvényen helyben nyújtott szolgáltatás, helyi fogyasztásra juttatott étel, ital, valamint - legfeljebb a rendezvény összes költségének 10 százalékáig terjedő együttes értékben - résztvevőnként azonos értékű ajándék, továbbá az ilyen rendezvényeken ingyenesen közreműködők részére biztosított étkezési szolgáltatás. Adómentes juttatásnak minősülnek tehát a falunapok, szüreti mulatságok rendezése során felmerült, a rendezvény megszervezésével kapcsolatos dologi kiadások, az étkezés, de a fellépők kapcsán felmerült költségek is.

Abban az esetben, ha a rendezvény nem felel meg a törvényi feltételeknek, például azért, mert zárt körben kizárólag meghívott vendégek részvételével kerül sor annak megtartására, akkor az adómentesség nem érvényesül, a rendezvénnyel kapcsolatos kiadások az Szja törvény 70. § (6) bekezdése alapján egyes meghatározott juttatásként adókötelezettséget eredményeznek. Így a juttatási érték 1,18-szorosa után keletkezik 15 százalék szja és 15,5 százalék szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség.

2021-09-15

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!