Hogyan kezeljük az Egyesült Királyságból érkező módosító számlákat? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Hogyan kezeljük az Egyesült Királyságból érkező módosító számlákat?

21a60 egyesült királyság közösségi ügylet számla

Az év elejétől problémát okozott az Egyesült Királyság/Magyarország viszonylatú ügyletekhez kapcsolódó adóalapot csökkentő módosító számlák bevallása, ha eredeti ügylet 2021. év előtt már bevallásra került. A problémát az okozta, hogy a 21A60-as közösségi összesítő nyilatkozatból kivezetésre került GB országkód, így ezen ügyleteket az áfabevallással összhangban az összesítő nyilatkozatban nem lehetett hibátlanul kitölteni. A 21A60 -as nyomtatvány frissítésre került, melyben a GB országkódot ismét ki lehet választani.

De miért is fontos 2021. évben is alkalmazni a „GB” országkódot az összesítő nyilatkozatban?

Amennyiben a magyar adóalany 2020. évben vagy azt megelőzően bevallott, az Egyesült Királyság adóalanyaival kapcsolatos gazdasági eseményekről olyan módosító számlát kap, vagy állít ki, mely az eredetileg bevallott ügylet adóalapját csökkenti, akkor az adóalap és a hozzá kapcsolódó előzetesen felszámított adó és a levont adó (ha van) csökkenését abban az időszakban kell bevallania, amikor a módosító számla a számla befogadó rendelkezésére áll.

A kiállított/befogadott módosító számlát tehát a kézhezvétel időpontját magában foglaló bevallási időszakban kell a magyar vállalkozásnak szerepeltetni az áfabevallásban, illetve a közösségi összesítő nyilatkozatban is.

Ha a módosító számla kézhezvétele 2021. évben valósul meg, akkor az adóalap csökkentést a 21A 60-as összesítő nyilatkozatban is szerepeltetni kell, mivel a módosítás egy korábbi közösségi ügylethez kapcsolódott.

A közösségi összesítő nyilatkozatban ezen ügyletek adóalap csökkentésének hatását úgy kell szerepeltetni, hogy az Egyesült Királyságbeli partner országkódjánál „GB” országkódot kell rögzíteni, míg közösségi adószámának „0” vagy „1” számot kell feltüntetni. 2021. évtől a partner eredeti számlán történő közösségi adószámát ebben az esetben annak okán nem javasolt feltüntetni, mivel az 2021. évtől már érvénytelen.

2021-03-23

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!