A tavaszi adócsomag részét képezi a kriptoeszközökkel kapcsolatos szabályozás - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Jövőre az Szja tv-ben külön szakaszt kapnak a kriptoeszközök

kereskedelem kriptoeszköz szabályozás szja törvény

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

A tavaszi adócsomag részét képezi a kriptoeszközökkel kapcsolatos szabályozás, mely releváns hiányt pótol az Szja tv-ben. A jelenlegi 26,5 százalékos adóteher 15 százalékra csökken a T/16208-as számú törvényjavaslat alapján.

A szabályozás oka az, hogy sok befektető egyáltalán nem foglalkozott adókötelezettséggel a kereskedése során, az erre vonatkozó konkrét szabályok hiányában. Ilyen esetekre alkalmazandó az egyéb összevonás alá eső jövedelmekre vonatkozó szakasz (a jövedelem 87 százaléka után 15 százalék szja és 15,5 százalék szocho) – így a szabályozással ez az ágazat is várhatóan kifehéredik majd.

Az új szabályok alapján a kriptoeszköz értékesítéséből származó jövedelem külön adózó jövedelemnek minősül, mely után csupán 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni, szociális hozzájárulási adót azonban nem.

A jövedelem megállapításának módja az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem meghatározásához hasonló logikára épül. Jövedelem akkor keletkezik, ha az adóévben elért ügyleti nyereségek együttes összege meghaladja a tárgyévben realizált ügyleti veszteségek és az ügyletkötésekhez kapcsolódó díjak, jutalékok együttes összegét.

Ha az adóévben az összes ügyleti veszteség meghaladja az összes ügyleti nyereség összegét, akkor a veszteséget elszenvedett magánszemély élhet az adókiegyenlítés lehetőségével. Az adókiegyenlítés során a magánszemély az adóévben, illetve az azt megelőző két évben kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó veszteségének „adótartalmát” az éves adóbevallásában megfizetett adóként érvényesítheti.

A kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelmet a magánszemélynek adóévenként kell majd megállapítania a személyi jövedelemadó bevallásában.

Átmeneti rendelkezés alapján azon magánszemélyek, akik 2022. előtt – elévülési időt figyelembe véve 2017. évtől – kriptoeszköz átruházására, átengedésére tekintettel jövedelmet nem állapítottak meg, az új szabályok szerint büntetlenül megállapíthatják a jövedelmet és azt 2022. évi ügyleti eredményként vehetik figyelembe.

Az új szabályozás hatálybalépésének tervezett időpontja: 2022. január 1.

2021-05-26

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!