Nagykereskedelmi tevékenységet folytató adóalany magánszemélyek felé történő értékesítésének bizonylatolása - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Milyen számlát kapjon a magánszemély?

kereskedelem magánszemély nyugtaadási kötelezettség számla

A kereskedelmi tevékenységet folytató adóalany magánszemélyek felé történő értékesítésénél, felmerülhet a kérdés, hogy szükséges-e pénztárgéppel előállított nyugtát adni, vagy a kézi nyugtatömb használata is megfelel?

A 48/2013. (XI.15.) NGM rendelet 1. számú melléklet alapján nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget a TEÁOR 08 47.1–47.7 és 47.91 szerinti kiskereskedelmi tevékenységet végző adóalanyok, illetve üzletek, és a TEÁOR 08 46.2–46.7 szerinti nagykereskedelmi tevékenységet folytató adóalanyok, üzletek kiskereskedelmi értékesítésük tekintetében.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. tv. (továbbiakban: Áfa tv.) 166. § (2) bekezdés előírása szerint nyugta helyett az adóalany számla kibocsátásáról is gondoskodhat. Ebben az esetben az adóalany mentesül a külön jogszabályban előírt gépi kiállítású nyugta kibocsátási kötelezettség alól.

Jelen esetben a magánszemélyek felé történő értékesítés esetén megvalósul a kiskereskedelmi tevékenység, amely alapján fő szabályként az adóalany pénztárgéppel köteles nyugta kibocsátási kötelezettségének eleget tenni, azonban az Áfa tv. 166. § (2) bekezdés előírása szerint számla kiállítással mentesülhetnek a pénztárgép használati kötelezettség alól.

Az idei év, január 4-től ezekről az értékesítésekről megszűnt a PTGSZLAH nyomtatványon történő külön adatszolgáltatási kötelezettség.

2021-06-01

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!