Kell-e 40%-os adót fizetni a kisadózó részére történő kifizetés után az önkormányzatoknak? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Kell-e 40%-os adót fizetni a kisadózó részére történő kifizetés után az önkormányzatoknak?

40%-os adó kata önkormányzat

2021. évtől, ha az Art. szerinti kifizető a tárgyévben ugyanazon kisadózó vállalkozásnak az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat, akkor fő szabály szerint a 3 millió forintot meghaladó összegű juttatás után – a kivételektől eltekintve - 40 százalékos mértékű adót kell fizetnie.

A Kata. tv. 8. § (6c) bekezdés d) pontja alapján nem kell a kifizetőnek a KATA adóalanynak történő 3 millió forintot meghaladó kifizetés után 40%-os adót fizetni, ha a kifizető az Áht. szerinti költségvetési szerv.

A helyi, illetve a nemzetiségi önkormányzat az Áht. szerint nem minősül költségvetési szervnek, azonban az általa létrehozott törzskönyvi személyek költségvetési szervnek minősülnek. Így a helyi és a nemzetiségi önkormányzatot terheli 40%-os adókötelezettség a kisadózó adóalany részére 3 millió Ft-ot meghaladó kifizetés után.

Ugyanakkor a polgármesteri hivatal, illetve a helyi önkormányzat által létrehozott intézmény (pl. óvoda) költségvetési szervnek minősül, ezért a kisadózó adóalany részére 3 millió Ft-ot meghaladó kifizetés esetén nem terheli a 40%-os adókötelezettség.

2021-01-11

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!