Köteles-e a hazai szolgáltató a külföldön kiállított védettségi igazolvány elfogadására? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Köteles-e a hazai szolgáltató a külföldön kiállított védettségi igazolvány elfogadására?

szolgáltatás igénybe vétele védettségi igazolvány

A hazai vendéglátóipari egységek, a szállodák, strandok, elkérhetik az oda látogatótól a védettségi igazolványát, hogy biztosak legyenek abban, nincs veszéllyel a többi vendég nyugalmára, egészségére a szolgáltatást igénybe venni kívánó. Amennyiben van magyar védettséget igazoló kártyája a látogatónak, gond nélkül bemehet. Felmerül a kérdés továbbá, a hazain kívül, melyik állam által kiállított védettségi igazolvány fogadható el?

A 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet alkalmazásában koronavírus ellen védett személy az, aki ezt a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti hatósági igazolvány (védettségi igazolvány) bemutatásával igazolja.

Ugyanezen Kormányrendelet rendelkezik arról, hogy ha valamely jog védettség esetén gyakorolható, akkor az e jogot gyakorolni szándékozó személy jogosultságának igazolása érdekében felhívható a védettségi igazolvány bemutatására. Vagyis a hazai éttermek, szállodák, hotelek bekérhetik a Magyarországon kiállított igazolványt a koronavírus elleni védettség igazolására és ezen igazolvány bemutatása feljogosít a szolgáltatások igénybevételére. De mi a helyzet a külföldön kiállított igazolványokkal; ezeket is el kell fogadnia a hazai szolgáltatóknak?

A 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet értelmében a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védettség igazolása a COVID-19 betegségből e rendeletben meghatározott időn belül történő felgyógyulás vagy az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett és a lakosság oltására felhasznált COVID-19 oltóanyaggal a Magyarország területén történt védőoltás tényének az igazolásával történik.

Koronavírus ellen védett személynek minősül azonban az is, aki olyan állam által kiállított védettségi igazolással rendelkezik, amely állam által kiállított védettségi igazolást Magyarország elismer és ennek tényét a külpolitikáért felelős miniszter a határrendészetért felelős miniszterrel egyetértésében kiadott rendeletében megállapította, valamint a koronavírus elleni védettségét az állam által a részére kiállított koronavírus elleni védettségi igazolás bemutatásával igazolja.

Ezen államok listáját a 7/2021. (IV. 29.) KKM rendelet és a 17/2021. KKM Rendelet tartalmazza.

Vagyis, ha a védettségi igazolást olyan országban állították ki, melynek igazolását Magyarország kormányrendeletben elismeri, álláspontunk szerint a hazai szolgáltatók kötelesek elfogadni a külföldön kiállított védettségi igazolást és az igazolás birtokában gyakorolhatók mindazon jogok, melyek a Magyarországon kiállított védettségi igazolvánnyal gyakorolhatóak (sportrendezvény látogatása, zenés táncos rendezvényen részvétel, stb.).

Fontos megjegyezni, hogy a védettség igazolása nem csak – a hazai védettségi igazolványhoz hasonló - plasztikkártyával történhet, erre megfelelő lehet papíralapú igazolás is feltéve, hogy az alábbi módon és formában állították ki.

A Magyarország által elfogadott külföldi védettségi igazolások mintái az alábbi weblapon találhatók: https://kormany.hu/dokumentumtar/magyarorszag-altal-elfogadott-vedettsegi-igazolasok-mintai

2021-06-30

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!