Közérdekből nyilvános adat-e a munkavállaló szabadsága? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Közérdekből nyilvános adat-e a munkavállaló szabadsága?

adatvédelem betegszabadság

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

szabadsag_nyilvanos_02.jpg

Új NAIH állásfoglalás született.

Amennyiben közérdekű adatigényléssel fordul bárki az önkormányzati hivatal jegyzőjéhez, és tájékoztatást kér a hivatal valamennyi köztisztviselőjének illetményéről, a ki nem vett szabadságokról, valamint az önkormányzat munkavállalóinak béréről, akkor az alábbiak szerint szükséges eljárni az Adatvédelmi Hatóság 2022. március 2-i állásfoglalása alapján.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 179. §-a szerint: „közérdekből nyilvános adatnak minősül

a) a kormánytisztviselő neve b) a kormánytisztviselő állampolgársága c) a kormánytisztviselőt alkalmazó államigazgatási szerv neve d) a c) pontban meghatározott szervnél a kormányzati szolgálati jogviszony kezdete e) a kormánytisztviselő jelenlegi besorolása, besorolásának időpontja f) a kormánytisztviselő munkakörének megnevezése és a betöltés időtartama g) a kormánytisztviselő vezetői kinevezésének és megszűnésének időpontja h) címadományozás adatai i) a kormánytisztviselő illetménye.”

Illetmény

A köztisztviselők illetményére vonatkozó személyes adat az idézett törvényi rendelkezés alapján közérdekből nyilvános adat, amelyet bárki megismerhet. Az Info tv. azonban a közérdekből nyilvános személyes adatok esetében különbséget tesz az adatok megismerhetősége és az adatok terjesztése, illetve nyilvánosságra hozatala között.

Ezen adatokat bárki számára elérhető módon hozzáférhetővé kell tenni, például internetes honlapon, vagy egy önkormányzati ülésre benyújtott előterjesztés részeként.

A Hatóság álláspontja az, hogy egy adott önkormányzat által kialakított illetményezési rendszer, illetve az ezzel összefüggésben kezelt ismeretek (szabályok, rendelkezések, információk) szintén közérdekű adatnak minősülnek.

A Hatóság azonban megfelelő megoldásnak tartja, ha az egyes illetményi adatok nem név szerint, hanem besorolási fokozat (főtanácsos, vezető-főtanácsos stb.) alapján kerülnek kiadásra. A szerv vezetőinek illetmény adatait természetesen név szerint kell kiadni.

A munkaviszonyban állók esetén az adatigénylés teljesítése akkor lehetséges, ha az érintett munkavállaló a közfeladatot ellátó szerv (jelen esetben az önkormányzati hivatal) feladat- és hatáskörében eljáró személynek minősül.

Ellenkező esetben anonimizált, illetve összesített adatszolgáltatás teljesíthető.

Szabadság

A Hatóság álláspontja az, hogy a megállapított éves szabadságnapok száma az alap és a szolgálati időre, beosztásra, besorolásra, illetve vezetői megbízásra tekintettel kapott pótszabadság mértéke közérdekből nyilvános adat, ugyanakkor a gyermekek után járó, vagy az egyéni, személyes élethelyzetre tekintettel járó egyéb pótszabadság mértéke már nem.

A ki nem vett szabadságok száma sem minősül közérdekből nyilvános adatnak, így az erre vonatkozó adatokat személyes adatként nem lehet továbbítani, kizárólag összesített, illetve anonimizált adatszolgáltatás teljesíthető pl. szervezeti egységenként mekkora a ki nem vett szabadságnapok száma.

A teljes állásfoglalás a NAIH weboldalán megtalálható.

2022-03-09

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!