Külföldről bérelt személygépkocsi áfakötelezettsége - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Külföldről bérelt személygépkocsi áfakötelezettsége

áfa bérbevett személygépkocsi

Adóköteles használat dokumentálása nélkül levonható-e a felszámított áfa?

Amennyiben a belföldi vállalkozás más tagállami adóalanytól hosszútávra személygépkocsit bérel, akkor a bérleti szolgáltatás teljesítési helye Magyarország. A bérleti díjhoz kapcsolódó áfáfizetési kötelezettséget a fordított adózás szabályai szerint a szolgáltatást igénybevevő belföldi adóalanynak kell teljesítenie feltéve, ha a bérbeadónak Magyarországon gazdasági célú letelepedése nincs.

A bérleti díjhoz kapcsolódó előzetesen felszámított áfa tételes útnyilvántartás vezetése mellett a hivatali utak arányában levonásba helyezhető.

Továbbá lehetőség van az 50 %-os levonási hányad alkalmazásával is megállapítani a levonható adó összegét. Amennyiben az 50 %-os levonási hányadot kívánják alkalmazni, úgy adóhatóság álláspontja alapján csak abban az esetben vonható le az áfa 50 %-a, ha a van kimutatható (dokumentált) gazdasági célú használat az igénybe vett szolgáltatáshoz kapcsolódóan. Ebben az esetben a teljeskörűen vezetett gazdasági célú használat dokumentálása nem feltétel.

Mivel a levonási jogot igénybe vett szolgáltatásonként kell vizsgálni, így nem elégséges a levonható áfa összegének alátámasztására, ha évente 1-2 alkalommal dokumentált a gazdasági célú használat.

Havi bérleti díjak esetében például havonta kell néhány alkalommal a gazdasági célú használatot írásban dokumentálni, amennyiben az 50 %-os levonási hányad alkalmazása mellett döntenek.

 

Ha többet szeretne tudni a Személygépkocsi és az ÁFA témakörből, akkor jelentkezzen Vira Sándor okleveles adószakértőnk 2023. május 31-én tartandó előadására.

2023-04-19

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!