Már csak pár nap maradt a CbC Report adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Már csak pár nap maradt a CbC Report adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére

adatszolgáltatási kötelezettség bejelentési végső anyavállalat

A 2013. évi XXXVII. törvény (Aktv.) V/D. fejezetében foglaltak értelmében a jelentésköteles multinacionális vállalati lét megállapításához szükséges árbevételi értékhatárt (750.000.000 EUR) konszolidált beszámoló adatok alapján kell meghatározni. Jelen esetben a 2018. évi konszolidált beszámoló adatok figyelembevételével kell eldönteni, hogy a magyar vállalkozás jelentésköteles multinacionális vállalat csoport tagjának minősül-e.

Ha igen, akkor további vizsgálatot igényel, hogy a CbCReport benyújtására kötelezett-e, vagy csak bejelentési kötelezettsége van az adóhatóság felé.

Ha a magyar vállalkozás nem minősül végső vagy nem lett kijelölve végső anyavállalatnak, akkor legkésőbb 2019. december 31-ig be kell jelentenie a NAV részére változás bejelentő nyomtatványon, hogy CbC jelentés készítésére kötelezett multinacionális vállalatcsoport tagja. Ugyanakkor jelentéstételre nem kötelezett, mert a jelentést a végső anyavállalatnak vagy az által kijelölt cégnek kell benyújtania, és meg kell adnia a jelentést készítő vállalkozás nevét.

A bejelentési kötelezettségét a 19T201T nyomtatványon tudja teljesíteni változás bejelentésként. A változás hatályba lépésének időpontja a végső anyavállalat adott üzleti évének első napja. Ezt a bejelentést akkor is meg kell tenni, ha a vállalkozás 2018. december 31-ig már nyújtott be ilyen tartalmú változásbejelentést az Adóhatósághoz.

Amennyiben a magyar vállalkozás végső anyavállalatnak minősül, vagy annak lett kijelölve, a Country by Country jelentés benyújtására kötelezett. A jelentést a 2018. üzleti év adatai alapján kell elkészíteni a 18CBC nyomtatványon kell a magyar Adóhatósághoz benyújtani 2019. december 31-ig.

2019-12-16

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!