Meddig kell megőrizni a munkaköri leírásokat? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Meddig kell megőrizni a munkaköri leírásokat?

megőrzési idő munkaköri leírás

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 99/A. § (1) bekezdése szerint a munkáltatónak a munkavállalójának, illetve volt munkavállalójának a biztosítási jogviszonyával összefüggő, a szolgálati időről vagy a nyugellátás megállapítása során figyelembevételre kerülő keresetről, jövedelemről adatot tartalmazó munkaügyi iratokat a biztosítottra, volt biztosítottra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követő öt évig köteles megőrizni.

Ezt az előírást kell alkalmazni többek között a bérkartonra, a munkáltatói jövedelemigazolásra, az adókedvezmény igazolásra, a biztosítottak nyilvántartásba vételére. A munkaszerződés, illetve a munkaköri leírás megőrzésére ugyancsak a Tny. fenti előírása vonatkozik, ugyanis bizonyos munkakörben dolgozó munkavállalók a nyugdíjkorhatár betöltése előtt korhatár előtti ellátásra válhatnak jogosulttá, mely esetben a kedvezményre jogosító munkakört igazolni kell tudni.

A korhatár előtti ellátásról a 2011. évi CLXVII. törvény rendelkezik, melynek 2. § (2) bekezdése alapján az ellátás megállapítására, folyósítására, a szolgálati idő meghatározására, a kedvezményre jogosító idő meghatározására, az adatszolgáltatási és bejelentési kötelezettségre stb. a Tny. szabályait kell alkalmazni.

 

Saldo-tipp

Bízza ránk a bérszámfejtést és a TB ügyek intézését!
Kiemelt szolgáltatásaink között a bérszámfejtés is!

Válassza a Saldo szakértő csapatát!

2021-03-30

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!