Megszűnt a köztartozásmentesség vizsgálata a közbeszerzési kifizetéseknél - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Megszűnt a köztartozásmentesség vizsgálata a közbeszerzési kifizetéseknél

közbeszerzés

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

koztartozasmentesseg_02.jpg

2021. szeptember 1. után indult közbeszerzési eljárásokat érintő rendelkezés.

  1. szeptember 1-én hatályát vesztette az építési beruházások, valamint az építési beruházásokhoz kapcsolódó tervezői és mérnöki szolgáltatások közbeszerzésének részletes szabályairól szóló 322/2015. (X. 30.) Korm. rendelet (Épber.) 32/B. §-a, így ezt követően a nyertes ajánlattevő (fővállalkozó) és alvállalkozója közötti kifizetéseknél nem kell ellenőrizni az alvállalkozó köztartozásmentességét.

A rendelkezést eddig kizárólag építési beruházásokra lefolytatott közbeszerzés eredményeképpen kötött szerződéseknél kellett alkalmazni, a nyertes ajánlattevő és a közvetlen alvállalkozója viszonyában (bár megjegyezzük, hogy a NAV által kiadott 2018/57. adózási kérdés /Adó és Vámértesítő 2018/9./ álláspontja szerint a vizsgálatot ki kellett terjeszteni az ajánlatkérő és a nyertes ajánlattevő közötti kifizetésekre is).

A hatályon kívül helyezés az 503/2021. (VIII.18.) Korm. rendelet 11. § d) pontjának „köszönhető”, azonban mivel ehhez nincs visszamenőleges hatályú átmeneti rendelkezés, ezért a 2021. augusztus 31-e előtt indult közbeszerzési eljárások alapján kötött szerződés teljesítése során továbbra is vizsgálni kell a köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplést, vagy a „nullás” adóigazolás meglétét. Mivel a fő szabály szerint – eltérő szabályozás hiányában – a közbeszerzési jogszabály-változások csak azok hatályba lépését követően indult közbeszerzési eljárásokban alkalmazhatóak, így álláspontunk szerint a 2021. augusztus 31-e előtti eljárásokban kötött szerződéseknél nincs lehetőség – a mostani módosításra hivatkozva – eltörölni az Épber. 32/B. §-ában foglalt kötelezettséget.

2021-10-20

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!