Megszűnt a tanulószerződéses tanuló után a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Megszűnt a tanulószerződéses tanuló után a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség

szakképzési hozzájárulás szocho tanulószerződés

tanuloi_szerzodes_szocho.jpg

2021. június 10-től már nem kell fizetni a tanulószerződéses tanuló után sem szochót, sem szakképzési hozzájárulást.

A Szocho tv. 2021. június 10-től életbe lépő módosítása lényeges változást eredményezett a szakmai gyakorlatukat tanulószerződéssel teljesítő tanulók utáni közteherfizetési kötelezettségben.

A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (Szocho tv.) június 9-ig hatályos szövege nem tartalmazott a tanulószerződéses tanulóra vonatkozóan szabályozást, de az Szkt. (2019. évi LXXX. tv.) átmeneti rendelkezése alapján a tanuló díjazására a 2019. december 31-én hatályos rendelkezéseket kellett alkalmazni, így a tanulószerződés alapján kifizetett díjazás eddig szocho alapot képezett. A Szocho tv. 2. § (3) bekezdése alapján a szochot a kifizetés időpontjában érvényes mértékkel kell megfizetni, így a díjazás után 15,5%-os mértékű szochot kellett fizetni.

A 2021. évi LXIX. törvény 2021. június 10-től módosította a Szocho törvényt, melyben megfogalmazásra kerül, hogy nem keletkezik a kifizetőnek az Szkt. 125. § (3) bekezdés b) pontja szerinti tanulószerződéses jogviszonyra tekintettel kifizetett díjazás után szocho fizetési kötelezettsége. Ez a rendelkezés a módosítás hatálybalépésének napjától jutatott jövedelmekre alkalmazható. Ennek megfelelően a június 9-én vagy ezt megelőzően juttatott díjazás után még fennáll, de a június 10-én, illetve azt követően kifizetett összegek tekintetében már nincs a kifizetőnek szocho fizetési kötelezettsége.

Az Szkt. szakképzési hozzájárulásról szóló rendelkezése alapján a tanulószerződéses tanuló juttatása 2021. június 9-ig 1,5%-os mértékű szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettséget is maga után vont. A Szocho tv. módosítása következtében - mivel ennél a juttatásnál a szakképzési hozzájárulás alapja megegyezik a szocho alapjával – szocho alap hiányában megszűnt a szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség is. Ennek megfelelően a 2021. június 10-én, vagy ezt követően kifizetésre kerülő tanulószerződés alapján járó díjazás után már nem terheli a kifizetőt szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség sem.

Összefoglalva: 2021. január 1. és június 9. közötti időszakban történő kifizetés esetén a tanulószerződéses tanulók díjazása után a kifizetőt 15,5% szocho és 1,5% szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség terhelte. A 2021. június 10-én és azt követően kifizetésre kerülő díjak tekintetében a juttatót nem terheli sem szocho, sem szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség. A tanulószerződéses tanulók a Tbj. átmeneti szabálya alapján továbbra is biztosítottnak minősülnek, így díjazásukból továbbra is a 2019. december 31-én érvényes 10%-os nyugdíjjárulékot és 7%-os egészségbiztosítási járulékot kell levonni.

2021-07-06

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!