A szociális hozzájárulási adót és az átalányadózó egyéni vállalkozókat érinti az új törvényjavaslat - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Várható változások a szocho és az átalányadózás területén

átalányadózás szakképzési hozzájárulás szocho törvényjavaslat

A szakképzési hozzájárulási kötelezettség, mint adónem, megszűnik és beépül a szociális hozzájárulási adóba az új törvényjavaslat szerint, továbbá az új javaslat kiszélesíti az átalányadózás választására jogosult egyéni vállalkozók körét.

Benyújtotta a kormány az egyes adótörvények módosításáról szóló T/16208. számú törvényjavaslatot. A törvényjavaslat többek között érinti a szociális hozzájárulási adót és az átalányadózó egyéni vállalkozókat.

A szakképzési hozzájárulási kötelezettség, mint adónem, megszűnik és beépül a szociális hozzájárulási adóba az új törvényjavaslat szerint. Ennek eredményeképp a 2022. július 1-jétől tervezett 2% pontos szociális hozzájárulási adócsökkentés valójában 0,5%-os csökkenést jelent majd.

A szociális hozzájárulási adó mértékének csökkenésével egyidejűleg a 1,5%-os szakképzési hozzájárulási kötelezettség, mint önálló adónem megszűnik. A beterjesztett módosítások következtében a szakképzési hozzájárulásból gyakorlati képzőhelyként érvényesíthető kedvezményeket a szociális hozzájárulási adóból lehet majd érvényesíteni.

A törvényjavaslat kiszélesíti az átalányadózás választására jogosult egyéni vállalkozók körét. A jelenlegi 15 millió forintos bevételi határ helyett 2022-től már akár az éves minimálbér összegének tízszereséig, - a mai minimálbérrel számolva - húsz millió forintos bevételi határig élhetnek az egyéni vállalkozók az átalányadózás választási lehetőséggel.

Jelentős változást jelent az átalányadózást választó egyéni vállalkozók számára, hogy az éves minimálbér felét meg nem haladó adóelőleg-alapig nem kell adóelőleget sem megállapítaniuk. Abban az esetben, ha az adóelőleg- alapjuk (az átalányban megállapított jövedelmük) az éves minimálbér felét meghaladja, adóelőleget csak az éves minimálbér felét meghaladó adóelőleg alap után kell megfizetniük.

2021-05-21

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!