Nagycsaládosok személygépkocsi vásárlási -, és babaváró támogatása - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Nagycsaládosok személygépkocsi vásárlási -, és babaváró támogatása

babaváró nagycsaládosok személygépkocsi támogatás

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

Az Országgyűlés elfogadta a babaváró támogatás illetve a nagycsaládosok új személygépkocsi vásárláshoz kapcsolódó támogatás adómentességét biztosító Szja tv. módosítását. E nagycsaládosokat érintő támogatási formák részleteit szabályzó 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet ill. 45/2019. (III.12.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) korábban kihirdetésre került.

Nagycsaládosok személygépkocsi vásárlási támogatása

2019. július 1-től a legalább három gyermeket nevelő családok támogatást kaphatnak az új személygépkocsi vásárlásához.A támogatást azok a házaspárok vagy élettársak igényelhetik, akik legalább három gyerekre tekintettel jogosultak családi pótlékra. Továbbá a támogatás igénylésére azok az egy vagy két gyermekesek is jogosultak, akik a születendő harmadik gyermek(ek)kel várandósak a várandósság 12. hetét követően. A vissza nem térítendő támogatást olyan új személygépkocsira lehet igényelni, mely vezetővel együtt legalább 7 személy szállítására alkalmas. A támogatást személygépkocsi megvásárlásához, zártvégű pénzügyi lízing keretében történő megszerzéséhez is fel lehet felhasználni. A támogatás mértéke a szóban forgó személygépkocsi bruttó vételárának 50 %-a, de legfeljebb 2,5 M Ft. A támogatást nem az igénylő magánszemély kapja meg közvetlenül, hanem annak folyósítása közvetlenül az értékesítést végző autókereskedő részére történik. Tehát a magánszemélynek az autóvásárlásnál a vételár támogatással csökkentett összegét kell kifizetnie a kereskedő részére. A támogatás összege adómentes, vagyis a magánszemélynek a támogatás megszerzéséhez kapcsolódóan jövedelemadó fizetési kötelezettsége nem keletkezik.
A támogatás 2019. július 1-től igényelhető, melynek további részletszabályait a vonatkozó Korm. rendelet tartalmazza.

Babaváró támogatás

A babaváró támogatás alapvetően az állam által kamattámogatott olyan hitel, mely a második illetve a harmadik gyerek születése után vissza nem térítendő támogatássá alakul. Ha 5 éven belül gyermek születik, akkor a kölcsön a futamidő teljes időtartamában kamatmentes marad. Amennyiben a kölcsön folyósítását követő 5 éven belül az igénylők nem teljesítik a gyermekre vonatkozó feltételeket, akkor a kamattámogatás megszűnik. A kamattámogatás megszűnését megelőző kamattámogatás összegét a megszűnés időpontját követő 120 napon belül egy összegben az államkincstár részére meg kell fizetni. A kamattámogatás megszűnésének időpontjában fennálló kölcsön összege után a rendeletben meghatározott ügyleti kamatot kell fizetni a hátralévő törlesztési időszakokban. A második gyermek születése során a kölcsön fennálló összegének harminc százaléka, harmadik gyermek születése után a fennálló tartozás teljes egésze elengedésre kerül.
A hitelt azok a házaspárok igényelhetik, akiknél a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41. életévét. A házaspár mindkét tagjának rendelkeznie kell Magyarországon bejelentett lakcímmel. Az igénylésre való jogosultság további feltétele, hogy a házaspár legalább egyik tagjának a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában rendelkeznie kell legalább 3 éven keresztül, folyamatosan fennálló biztosítotti jogviszonnyal (Tbj 5 §) vagy ezen időpontban az igénylők valamelyike felsőoktatási tanulmányokat folytatónak minősüljön. A kölcsön összege legfeljebb 10 MFt lehet, futamideje nem haladhatja meg a 20 évet. A hitel törlesztő részletének havi összege a kamattámogatás időszaka alatt nem haladhatja meg az 50.000 forintot. A kamattámogatás illetve a hitel fennálló tartozásának elengedett összege adómentes, így az igénylő magánszemélynek jövedelemadó és egyéb közteher fizetési kötelezettsége nem keletkezik.
A támogatás 2019. július 1-től a hitelintézeteknél igényelhető, melynek további részletszabályait a vonatkozó Korm. rendelet tartalmazza.

2019-04-09

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!