Szerződéstől való elállás díjának áfajogi következményei - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Szerződéstől való elállás díjának áfajogi következményei

áfa elállás számla

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

A hétköznapi életben gyakran előforduló eset, hogy a vevő egyoldalúan eláll vásárlási szándékától, és az értékesítő a felmerült költségeinek ellentételezésére egy meghatározott összeget fizettet vevőjével.

Tételezzük fel, hogy egy vállalkozás megrendel egy terméket hazai vállalkozástól. Az értékesítő a megrendelt terméket legyártja, majd a későbbiek során a vevő eláll a vásárlási szándékától és a legyártott terméket nem kívánja átvenni. A felek megállapodása alapján a vevő a szerződéstől való egyoldalú elállása miatt kártalanítást fizet a gyártó vállalkozásnak.

Kérdésként merül fel, hogy a vevő által fizetett összeg ellenértéknek minősül-e az Áfa tv. fogalom rendszerében, illetve a gyártónak az ügylet kapcsán keletkezik-e számlakibocsátási kötelezettsége ?

A fent említett esetben a vevő által fizetett kártalanítás összege szolgáltatás ellentételezése, amely a szerződéstől való egyoldalú elállás lehetőségét termeti meg. A gyártónak a kártalanításra, mint szolgáltatás nyújtására tekintettel számla kibocsátási kötelezettsége keletkezik.

Saldo-tipp

"Nemzetközi ügyletek ÁFA kezelése"
címmel tart előadást Vira Sándor, a Saldo Zrt. okleveles nemzetközi adószakértője
2019. június 17-én, Budapesten.
Részletek és jelentkezés

2019-05-21

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!