Téves teljesítési időponttal kiállított számla módosítása - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Téves teljesítési időponttal kiállított számla módosítása

kibocsátott számlák számlázás

szamla_teljesitesi_idopont_02.jpg

Kell-e módosító számlát kiállítani, ha az eredeti számlán téves teljesítési időpont került rögzítésre?

Gyakran előforduló eset, hogy a számlakibocsátó tévesen tüntette fel a gazdasági esemény teljesítési időpontját, így azt utólag módosítani szükséges. Kérdésként merül fel, hogy a számlán megjelölt teljesítési időpontot, milyen bizonylattal módosíthatja a számlakibocsátó?

A számlán szereplő gazdasági esemény teljesítési időpontjának javítása esetén, a számszaki módosításokhoz hasonlóan szintén az Áfa tv. 170. §-ban szereplő számlával egytekintet alá eső okiratot kell kiállítania a számlakibocsátónak.

De mi is az oly gyakran hivatkozott számlával egy tekintet alá eső okirat?

A számlával egy tekintet alá eső okirat a hétköznapi értelemben vett módosító számla, helyesbítő számla, jóváíró számla stb. összefoglaló megnevezése, melynek sajátossága, hogy a kiállítás során a számlára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. A korrekciós számlát csak számlázó programmal, számlatömb vagy nyomdai úton előállított számlanyomtatvány felhasználásával lehet kiállítani. E bizonylat gyakorlatilag egy számlaformátumban elkészített számlamódosítás, amelyen hivatkozni kell az eredeti számlára és a módosítást be kell mutatni érthető módon.

A téves teljesítési időponttal kiállított számlát, word vagy excell szövegszerkesztővel elkészített módosító bizonylattal nem lehetséges korrigálni, mivel az nem minősül adóigazgatási azonosításra alkalmas bizonylatnak.

Tehát nem helyes az az adózói gyakorlat, miszerint az eredeti számlán szereplő bármilyen adatmódosítást szövegszerkesztővel kiállított dokumentummal kívánják elvégezni.

2022-04-20

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!