Több pénz maradhat a súlyos fogyatékossággal élők zsebében - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Több pénz maradhat a súlyos fogyatékossággal élők zsebében

Az Szja tv. 2020. december 31. napjáig hatályos szabályai alapján egy súlyos fogyatékossággal küzdő magánszemély bizonyos esetben eleshetett a neki – egyébként jogosan – járó kedvezmény összegétől. Eddig az időpontig ugyanis a személyi kedvezmény adókedvezmény formájában jelent meg a törvényben, így akkor például, ha egy magánszemély a családi kedvezménnyel kinullázta az adóalapját, egyszerűen nem maradt fizetendő adója, melyből adókedvezményt érvényesíthetett volna.

A jogalkotó ezért ez évtől adóalap-kedvezménnyé formálta át a személyi kedvezményt, és egy érvényesítési sorrendet is megjelölt a törvényben, mi szerint az a négy gyerekes anyák kedvezményét követően, de az első házasoknak járó és a családi kedvezményt megelőző sorrendben lesz igénybevehető.

A kedvezményre való jogosultság feltételei, és a nettóban megjelenő kedvezmény összege sem változott, mégis az új szabály alkalmazása során, amennyiben 161.000 forint marad a minimálbér ez évben – hála a családi járulékkedvezménynek – szóban forgó családok havonta akár 8050 forinttal több keretből gazdálkodhatnak.

Természetesen a kedvezmény érvényesítése a korábbi szabályok alapján továbbra is nyitva áll azok számára, akik nemrégiben értesültek rég fennálló betegségükről, vagy egyáltalán a kedvezmény létezéséről. 2021. évben ezek a személyek jogosultságuk fennállása esetén, visszamenőlegesen is igénybe vehetik a kedvezményt, amennyiben önellenőrzés útján helyesbítik korábbi években benyújtott adóbevallásukat. Az utolsó bevallás, amit módosíthatnak, a 1553-as számú bevallás.

Ahogy a cikk témája is bizonyítja, az adótörvények évről-évre jelentős változásokon esnek át még a magánszemélyeket érintően is, mely változások nyomonkövetése embert próbáló feladat lehet egy munkáltató számára. A Saldo Zrt. ezért bátran ajánlja minden foglalkoztató figyelmébe professzionális bérszámfejtő csapatát, melynek szolgáltatásairól az alábbi linken keresztül tájékozódhat.

2021-01-19

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!