Vesztett már el pendrive-ot? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Vesztett már el pendrive-ot?

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

pendrive_02.jpg

5 millió forintos bírságot ért egy adathordozó elvesztése.

A dán Adatvédelmi Hatóság közel 5,5 millió Ft összegű bírságra büntetett egy dán állami ügynökséget, mivel nem tett eleget a megfelelő biztonsági szintre vonatkozó követelményeknek.

Mi volt ez a jogsértés?

Egy pendrive veszett el, amely 800 oldalnyi érzékeny és bizalmas jellegű információt tartalmazott. Az USB-csatlakozó nem volt titkosítva, továbbá az ügynökségnek nem volt sem szabályzata, sem iránymutatása az alkalmazottak számára a cserélhető és hordozható adathordozók kezelésére vonatkozóan. Ráadásul az ügynökség, amikor tudomást szerzett az adatvédelmi incidensről, nem jelentette a jogsértést az Adatvédelmi Hatóságnak. Az ügynökség nem tett megfelelő technikai és szervezési intézkedéseket a személyes adatok védelme érdekében. A cserélhető adathordozók titkosítása szükséges és kötelező biztonsági intézkedés, különösen akkor, ha a cserélhető adathordozó személyes adatokat, szenzitív információkat tartalmaz.

A Hatóság álláspontja szerint a titkosítás az adatkezelő számára viszonylag könnyen megvalósítható intézkedés. Ezen túlmenően a Hatóság álláspontja szerint az ügynökségről (állami szerv lévén) feltételezhető, hogy nagy mennyiségű érzékeny és bizalmas információt dolgoz fel, ezért elengedhetetlen, hogy ne rendelkezzenek szabályzattal az adathordozók kezelésével kapcsolatban.

2022-06-15

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!