2019. évben részben megszűnik a feltöltési kötelezettség - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

2019. évben részben megszűnik a feltöltési kötelezettség

adóelőleg-kiegészítési kötelezettség feltöltési kötelezettség társasági adótörvény

A társasági adótörvény átmeneti rendelkezése tartalmazza, hogy adóelőleg-kiegészítési kötelezettség – és ebből adódóan az erről szóló bevallási kötelezettség – a 2019-ben kezdődő adóévtől kezdődően az adózót nem terheli, feltéve, hogy a 2019. adóéve utolsó hónapjának 20. napja későbbi, mint 2019. július 24-e.  Ugyanakkor az átmeneti rendelkezések lehetőséget biztosítanak az adózók számára, hogy a korábbi szabályok alapján feltöltésre kötelezett adózók a 2019-es adóévben nyilatkozatukban tett választásuk szerint feltöltést teljesítsenek. Ezen választásukat a 1901 számú nyomtatványon tudják megtenni. A feltöltési kötelezettség mellett ugyanezen nyomtatvány ’RNYIL lapjain adófelajánlást is tudnak teljesíteni.

Amennyiben az adózó a 1901 számú nyomtatványon a nyilatkozatát megtette, úgy az már az adóév utolsó hónapjának 20. napját követően nem módosítható és nem vonható vissza. A határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye.

Az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója rendszerében is megszűnt a feltöltési kötelezettség azzal, hogy ezen adónemekben az adózóknak nincs lehetőségük önkéntes alapon feltöltést teljesíteni.

Az iparűzési adó tekintetében továbbra is megmarad a feltöltési kötelezettség. Annak a társasági adóalanynak minősülő, kettős könyvvitelt vezető vállalkozónak, amelynek az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított nettó árbevétele a 100 millió forintot meghaladta, az adóévre megfizetett iparűzési adóelőleget az adóévi várható fizetendő adó összegére ki kell egészítenie.

 

2019-12-10

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!