A csoportos társasági adóalanyiság választásának bejelentési határideje - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

A csoportos társasági adóalanyiság választásának bejelentési határideje

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

A társasági adótörvény 2/A. §-ában foglaltak értelmében azok a kapcsolt vállalkozások alkothatnak társasági adócsoportot, amelyek között a kapcsolt vállalkozási viszony az azonos tulajdonos, tulajdonosok szavazati többsége miatt áll fenn. Közülük is csak azok a vállalkozások, ahol a kapcsoltsági viszony a szavazatok 75 %-át elérő mértékű befolyás alapján alakult ki.

További feltétel, hogy a csoportot alkotó vállalkozások társasági adóalanyok legyenek, beszámolójuk fordulónapja azonos legyen és azonos számviteli alapelvek alapján készüljön. Azaz minden csoporttag a számviteli törvény vagy az IFRS-ek szerint készítse a beszámolóját.

Kapcsolódó kiadványunk: Társasági adó 2020

Évközben alakuló vállalkozás alakulásának napjától tagja lehet a társasági adócsoportnak, ha a fenti feltételeknek megfelel.

Csoportos társasági adóalanyiság közös kérelem alapján jön létre, a kérelem benyújtását követő adó év első napjával. A kérelmet a NAV-hoz kell benyújtani legkésőbb az adóalanyiság létrejöttét megelőző adó év utolsó előtti hónapjának 20. napjáig. (Ez a határidő naptári évvel egyező üzleti év esetén november 20.)

A kérelmet 2020. adóévben a 20T118 nyomtatvánnyal kell előterjeszteni, melyet a csoport tagjai közül csoport képviselőnek megválasztott adóalanynak kell az Adóhatósághoz benyújtania.

A már működő társasági adócsoporthoz történő csatlakozás a már működő adózó esetén szintén a bejelentést követő adó év első napjával lehetséges. Ezt a szándékot is a T118-as nyomtatványon kell bejelenteni, a megelőző adó év utolsó előtti hónapjának 20. napjáig (november 20-ig).

2020-11-03

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!