A magán-pálinkafőzésről dióhéjban - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

A magán-pálinkafőzésről dióhéjban

jövedéki adó pálinkafőzés

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

Közeledik a pálinkafőzési időszak, ezért néhány fontos feltételre hívjuk fel a figyelmet. A pálinka – hivatalos nevén párlat – otthoni előállítását az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy végezheti, akinek tulajdonában álló gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, tulajdonában álló desztillálóberendezéssel (pálinkafőzővel) rendelkezik. A desztillálóberendezést, annak beszerzését be kell jelenteni az önkormányzati adóhatósághoz, azt is, ha a bejelentett adatokban változás történt.

A magánfőzés keretében előállított párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. Amennyiben a magánfőző értékesíteni kívánja az előállított párlatot, azt csak és kizárólag adóraktár (az állami adó- és vámhatóság engedélyével működő kereskedelmi főzde, stb.) részére teheti meg.

Az adott évben előállítani tervezett magánfőzött párlat előállításához előzetesen párlat adójegyet kell beszerezni az állami adó- és vámhatóságtól. A párlat adójegy 700 forint értéket képvisel (ez a magánfőzött párlat utáni jövedéki adó, a párlatra meghatározott jövedéki adó 50 %-a, mint kedvezmény), egy adójegy egy liter 42 térfogatszázalékos tényleges alkoholtartalmú párlat adótartalmának felel meg. A magánfőző a tárgyévi első beszerzésekor legalább 5 párlat adójegyet szerez be és a tárgyévben legfeljebb 86 darab párlat adójegyet szerezhet be, azaz legfeljebb ennek megfelelő mennyiségű párlatot állíthat elő. A párlat adójegyet olyan magánfőző szerezheti be, aki az önkormányzati adóhatóságnál magánfőzőként regisztrált.

Az évente magánfőzés keretében előállítható párlatmennyiség (azaz a 86 liter, 42 térfogatszázalékos párlat) túllépése esetén a többletmennyiséget haladéktalanul be kell jelenti az állami adó- és vámhatósághoz, és az azzal egyeztett módon gondoskodni kell a többletmennyiség megsemmisítéséről.

A magánfőzés szabályainak betartását az önkormányi adóhatóság ellenőrzi.

2019-09-09

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!