Az éves beszámoló közzététele cégkapun keresztül - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Az éves beszámoló közzététele cégkapun keresztül

2018. év cégkapu éves beszámoló

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 154. § (1) bekezdése írja elő, hogy minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozás (ideértve a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepét is) köteles az éves beszámolót, illetve az egyszerűsített éves beszámolót, kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó független könyvvizsgálói jelentéssel együtt közzétenni.

A cégek a közzétételi kötelezettségüknek a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvényben meghatározott módon a céginformációs szolgálatnak elektronikus megküldésével tesznek eleget, amit az indokol, hogy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény 9. §-a alapján a gazdálkodó szervezetek elektronikus ügyintézésre kötelezettek. Ezen kötelezettség technikai megvalósítására az elektronikus ügyintézés részletszabályairól szóló 451/2016. (XII. 19.) Korm. rendelet 89. §-ában nevesített, a gazdálkodó szervezetek számára biztosított tárhely, azaz az úgynevezett cégkapu szolgál.

A fenti jogszabályok alapján vezethető le, hogy a 2018. évi beszámoló közzétételi kötelezettségüket a gazdasági társaságok kizárólag cégkapu útján teljesíthetik.   

2019-04-09

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!