Biztosítotti bejelentések egyéni- és társas vállalkozók esetén - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Biztosítotti bejelentések egyéni- és társas vállalkozók esetén

egyéni vállalkozó kata

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

biztositottbejelentes_02.jpg

A volt KATA adóalanyokra újra a Tbj. szabályai az irányadók.

A régi Kata tv. hatályon kívül helyezésével sok adóalany másik adózási módot kellett, hogy válasszon, amivel más jogszabályi kötelezettségek is keletkeztek.

Azok az egyéni- és társas vállalkozók, akik 2022. augusztus 31-ig a régi Kata tv. szerinti akár főállású, akár nem főállású kisadózóként teljesítették adókötelezettségüket, a régi Kata tv. alapján voltak biztosítottak, így nem terjedt ki rájuk a Tbj.

Azok az adóalanyok, akik nem az új Kata tv. szerint teljesítik adókötelezettségüket, 2022. szeptember 1-től viszont a Tbj. hatálya alá tartoznak. Ez azt is jelenti, hogy az egyéni vállalkozókat, a társas vállalkozókat, illetve a társaságban egyéb személyesen közreműködő személyeket a ’T1041-es nyomtatványon – kivéve a nyugdíjas munkavállalókat és nyugdíjasnak minősülő egyéni és társas vállalkozókat – be kell jelenteni biztosítottként.

A biztosítotti bejelentés tehát kiterjed a főállású egyéni és társas vállalkozókra, továbbá a mellékállású (pl.: heti 36 órás jogviszonnyal rendelkező) egyéni és társas vállalkozókra is, függetlenül a választott jövedelemadózási módtól. Azok a bt-k és kkt-k, akik a végelszámolás mellett döntöttek, a végelszámolót kell bejelenteniük a ’T1041-es nyomtatványon.

2022-09-14

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!