KATÁ-ról átalányadóra áttérő egyéni vállalkozókra vonatkozó újabb részletszabályok - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

KATÁ-ról átalányadóra áttérő egyéni vállalkozókra vonatkozó újabb részletszabályok

átalányadó kata

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

atalanyado_ertekhatara_02.jpg

8 millió Ft az idén KATA után átalányadózást választó egyéni vállalkozók bevételi értékhatára.

Az egyes egyszerűsített közteherviselést lehetővé tévő rendelkezések alkalmazásáról szóló 297/2022. (VIII.9.) Korm. rendelet 2. §-a rendelkezik a katás egyéni vállalkozók átalányadózásra való áttérésének újabb részletszabályairól.

A Korm. rendelet értelmében azok az egyéni vállalkozók, akik 2022. szeptember 1-től áttérnek az átalányadózásra, a bevételi érthatáruk az éves átalányadózási bevételi értékhatár 1/3-ában lesz maximalizálva, ami 8 millió forint bevételt jelent 2022. szeptember 1. és 2022.december 31. közötti időszakra. Ebbe az értékhatárba csak az átalányadó időszaka alatti jövedelmek számítanak bele, nem kell beleszámítani a 2022. január 1. – 2022. augusztus 31-ig terjedő időszakot, ahol KATA adóalanyok voltak az egyéni vállalkozók.

Továbbá a Korm. rendelet egy könnyítési szabályt is tartalmaz a katás egyéni vállalkozók átalányadózására vonatkozó áttérésénél. E szerint nem kell figyelembe venni az átalányadózás újraválasztására vonatkozó 4 éves tilalmat. Tehát az egyéni vállalkozó, aki pl. 2021-ben átalányadózó volt, majd 2022-ben áttért a katára, úgy nem vonatkozik rá a 4 éves visszatérési tilalom, választhatja az átalányadózást akár már 2022. szeptember 1-től is.

2022-08-17

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!