Helyi iparűzési adó és KATA megszűnés - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Helyi iparűzési adó és KATA megszűnés

hipa iparűzési adó kata

iparuzesi_ado_02.jpg

HIPA-val kapcsolatos teendők a régi KATA megszűnése okán.

A régi KATA megszűnése és az új KATA-ra vagy más adózási formára áttéréssel kapcsolatban felmerülő helyi iparűzési adó kötelezettséggel kapcsolatban a budapesti Önkormányzat adott ki augusztus elején egy tájékoztatót. Mivel más törvényi információ ezzel a témával kapcsolatban eddig nem jelent meg, úgy gondoljuk, hogy a többi Önkormányzat is a budapesti tájékoztató szerint fog eljárni.

A budapesti Önkormányzat tájékoztatója szerint a teendők a következők:

Az eddig egyszerűsített adóalap meghatározást választó KATA alanyok HIPA kötelezettsége lezárul 2022. augusztus 31-i hatállyal, mivel a KATA alanyiság ezzel az időponttal megszűnik. Ezért a tételes (évi 2,5 millió forint/önkormányzat adóalap után fizetendő iparűzési adó fizetés) adófizetést választó KATA alanyoknak 2022. szeptember 15-ig a tételes adó időarányos részét kell megfizetni. Az arányosítást a 2022. január 01 - 2022. augusztus 31. időszakra kell elvégezni naptári napokra arányosítva. Azoknál az egyéni vállalkozóknál, akik ezen időszakban szüneteltették az egyéni vállalkozásukat, a szüneteltetés napjaira nem kell iparűzési adót fizetniük, ezért az arányosan fizetendő adó meghatározásakor a szüneteltetés napjait nem kell beszámítani az adóköteles napok számába. Erre az időszakra záró bevallást nem kell benyújtani.

Azoknak az adóalanyoknak, akik szeptember 1-től bejelentkeznek az új KATA hatálya alá és továbbra is a tételes iparűzési adófizetést szeretnék választani, az új KATA törvény hatálya alá kerülés dátumát követő 45 napon belül (legelőször 2022. október 15-ig) ezt a választásukat be kell (újra be kell) jelenteniük az Önkormányzathoz. Budapesten erre a célra a 2021-01. számú Bejelentkezés/Változás bejelentés űrlap szolgál, mely már elérhető.

A 2022. szeptember 1-től a KATA-t már nem választható vagy nem választó, eddig tételes adófizetést választott adóalanyoknak szintén nem kell 2022. augusztus 31-i dátummal záró bevallást benyújtaniuk az iparűzési adó kötelezettségükről, csak az időarányos adóösszeget kell megfizetniük szeptember 15-ig. Ezeknek a vállalkozásoknak adóelőleg bevallási kötelezettségük sincs. Csak a 2022. szeptember 1. – 2022. december 31. időszakra kell majd adóbevallást benyújtaniuk, és az abban kiszámított iparűzési adót rendezniük 2023. május 31-ig.

2022-09-07

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!