Céges üzemanyagkártyával, telefonnal történő magáncélú beszerzések elszámolása - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Céges üzemanyagkártyával, telefonnal történő magáncélú beszerzések elszámolása

magáncélú telefonhasználat üzemanyagkártya

Mit tehetünk, ha a munkavállaló a magáncélú vásárlásra is használja a céges üzemanyagkártyát vagy a telefont?

A hazai vállalkozások az általuk üzemeltetett gépjárművek használatához gyakran üzemanyagkártyát is biztosítanak. A munkavállaló az üzemanyakártyával a kijelölt töltőállomásokon tankolhat. Az üzemanyagkártyával a töltőállomás webshopjában különböző termékeket (motorolaj, ablakmosó folyadék, autópálya útdíj, csokoládé, játék, illatszer stb.), szolgáltatásokat is igénybe vehet. 
A vállalkozások jelentős számban a munkavállalóknak munkavégzéshez mobiltelefont is biztosítanak. A mobiltelefon-szolgáltatók az előfizetők részére lehetőséget biztosítanak különféle szolgáltatások igénybevételére, illetve a vételár kiegyenlítésére.
Amennyiben a vállalkozás az általa biztosított üzemanyagkártyát saját célra történő élelmiszer vásárlásra, vagy a vállalkozás által biztosított telefont például saját célú parkolási szolgáltatásra, szerencsejáték ellenértékének kiegyenlítésére használja, akkor a felmerült magáncélú vásárlások bruttó értéke a magánszemély nem önálló tevékenységéből származó jövedelmeként válik adókötelessé.
A vállalkozás dönthet úgy is, hogy az üzemanyagkártyával, telefonhasználat útján beszerzett magáncélú terméket, igénybe vett szolgáltatást értékesítésként kezelve annak értékét megtérítteti a magánszeméllyel. Ebben az esetben a vállalkozás termékértékesítést, szolgáltatás nyújtást teljesít a munkavállaló részére, így számlakibocsátási és áfafizetési kötelezettsége keletkezik.

 

További kérdése van a témával kapcsolatban? Keresse Tanácsadóinkat telefonon vagy írjon nekünk a szakertoitanacsadas@saldo.hu e-mail címre!

2023-08-16

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!