Egészségügyi termékek importjának vám és áfamentessége - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Egészségügyi termékek importjának vám és áfamentessége

áfamentesség vám védőfelszerelés

Az Európai Bizottság 2020. április 3-án kiadott „C(2020) 2146 final” iktatószámú határozata a 2020-as COVID-19-járvány hatásaival szembeni fellépéshez szükséges áruk behozatali vám- és hozzáadottértékadó (ÁFA) mentességéről szól. A határozat Preambulumának (3) bekezdése szerint a COVID-19-világjárvány és az azzal járó rendkívüli kihívások katasztrófának minősülnek, a következőkben hivatkozott Rendelet és Irányelv értelmében.

A határozat alapján a behozatali vámoktól és a hozzáadottérték-adótól mentesen behozhatók az áruk, amennyiben:

  • az áruk szabad forgalomba bocsátás céljából állami szervezetek – ideértve az állami szerveket, közintézményeket és egyéb közjogi intézményeket -, vagy a tagállamok illetékes hatóságai által jóváhagyott szervezetek (e tekintetben nyilvánvalóan Kormány-intézkedés szükséges) által vagy nevében kerülnek behozatalra, és a COVD-19-járványnak vagy a járvány veszélyének kitett, illetve a járvány leküzdésében részt vevő személyek részére ingyenesen kiosztásra kerülnek,
  • ingyenesen a COVID-19-járványnak vagy a járvány veszélyének kitett, illetve a járvány leküzdésében részt vevő személyek rendelkezésére bocsátják, de az áruk az előző bekezdésben írt szervek és szervezet tulajdonában maradnak.

Az árukkal szemben támasztott feltételek tekintetében

  • az ún. vámmentességi rendelet (1186/2009/EK) 75., 78., 79. és 80. cikkeire hivatkozik a határozat (katasztrófa áldozatainak javára történő vámmentes behozatal). Ilyen például: nem lehet újjáépítésre szánt anyag és berendezés, nem lehet bérbe adni;
  • a Tanács 2009/132/EK irányelvének (bizonyos termékek végleges behozatalára kivetett hozzáadottérték-adó alóli mentességekről) 52., 55., 56. és 57. cikkeire hivatkozik a határozat, e cikkek ugyancsak a katasztrófa által sújtott területek áldozatainak behozott áruk mentességéről szólnak, a hivatkozott cikkek tartalmukat tekintve megegyeznek a vámmentességi rendelet hivatkozott cikkeiben írt korlátozásoknak.

A határozat szerinti vám- és áfamentes behozatal biztosított akkor is, ha az árukat szabad forgalomba bocsátás céljából segélyügynökségek hozzák be a járványnak vagy a járvány veszélyének kitett, illetve a járvány leküzdésében részt vevő személyek részére biztosított katasztrófasegély nyújtásának időszakában felmerülő szükségleteik kielégítése céljából (az áruk ingyenes szétosztása vagy rendelkezésre bocsátása).

Az egészségügyi védőfelszerelések vám és áfamentessége a 2020. január 30. - 2020. július 31. közötti termékimportra alkalmazandó.

2020-04-06

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!