Milyen mértékű adókötelezettség terheli a juttatót a reprezentáció és üzleti ajándékok után - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Év végéig csak szja-t kell fizetni az üzleti ajándékok után

céges ajándék reprezentáció szja

Céges rendezvények szervezésénél, üzleti vacsoráknál sűrűn okoz gondot, illetve felmerül a kérdés, a vállalkozó hogyan tudja elszámolni ezeket a tételeket. Cikkünkből most megtudhatja, milyen mértékű adókötelezettség terheli a juttatót a reprezentáció és üzleti ajándékok után

Nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a reprezentáció és üzleti ajándék juttatása után, a 318/2021. (VI.9.) Korm. rendeletben foglaltak alapján 2021.06.10-től év végéig. A szabályozás szerint tehát 2021. év végéig a reprezentáció és üzleti ajándékok értékének 1,18-szorosa után kizárólag 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni a kifizetőnek, szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség nem terheli a juttatást.

Korábban a reprezentáció és üzleti ajándékok után annak szokásos piaci értékének 1,18-szorosa után 15 százalék személyi jövedelemadó és 15,5 százalék szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség keletkezett. Szakképzési hozzájárulást a juttatónak ebben az esetben sem kell fizetnie.

Mivel e juttatások körében az adókötelezettség hó közben változik, ezért a június havi adókötelezettség meghatározásánál nagyon körültekintően kell eljárni, pontosan meg kell határozni a juttatás időpontját.

A reprezentációs és üzleti ajándékok közterheinek megállapítása a juttatás időpontjához (bevétel megszerzésének időpontjához) kötődik. A juttatás időpontjának szolgáltatás esetén, a szolgáltatásra való jogosultság megszerzésének időpontját, termékátadás esetén az átadás időpontját kell tekinteni.

Nem jogszerű az az adózói gyakorlat, mely szerint az üzleti ajándékok beszerzésének időpontjában az adózó már megállapítja, bevallja és befizeti az üzleti ajándékok utáni közterheket, és az Szja tv. szerint meghatározott bevétel megszerzésének – azaz a juttatás - időpontjában már adókötelezettséget nem állapít meg.

Amennyiben a juttatás 2021.06.10-ét megelőzően történik, akkor az szja mellett szocho kötelezettség is keletkezik. Ha azonban a juttatás időpontja 2021.06.10-én vagy azt követően történik, akkor szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség nélkül kell az adókötelezettséget meghatározni.

Amennyiben egy partnervállalkozás munkavállalójának üzleti ajándékként egy üveg bort adunk át, akkor, ha az átadás 2021.06.10-ét megelőzően történik, akkor az átadás után szocho kötelezettség is keletkezik. Ha az átadásra 2021.06.10-én vagy azt követően kerül sor, akkor a juttatás után szocho kötelezettség nem keletkezik.

2021-06-24

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!