Felsőoktatásban résztvevő hallgatóra tekintettel is adható tanévkezdési támogatás - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Felsőoktatásban résztvevő hallgatóra tekintettel is adható tanévkezdési támogatás

iskolakezdési támogatás juttatás oktatás szja tv.

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

Az iskolakezdési támogatást, mint kedvezményes juttatási formát az Szja tv. 2016. december 31-ig hatályos állapota nevesítetten tartalmazta. Eddig az időpontig az ilyen jogcímen adott juttatás után annak 1,18-szerese után 15% személyi jövedelemadó (szja) és 14% egészségügyi hozzájárulás (eho) terhelte a munkáltatót (társas vállalkozót). Mivel ez a juttatás igen kedvező adózással járt, így annak nyújtása esetén több feltételnek kellett megfelelni. Ezeket a feltételeket a 2016. december 31-éig hatályos Szja tv. 71. § (6) bekezdésének g) pontja tartalmazta. E meghatározás szerint iskolakezdési támogatás a köznevelésben (vagy bármely EGT-államban ehhez hasonló oktatásban) részt vevő gyermekre, tanulóra tekintettel adható volt annak a magánszemélynek, aki a gyermek után, mint szülő, gyám (ide nem értve a gyermekvédelmi gyámot) vagy annak közös háztartásban élő házastársa a családok támogatásáról szóló törvény alapján családi pótlékra (nevelési ellátásra), vagy bármely EGT-állam hasonló jogszabálya alapján a családi pótléknak megfelelő ellátásra jogosult. Ezen meghatározás alapján iskolakezdési támogatás csak köznevelési intézménybe (általános és középiskola, óvoda) járó tanulóra illetve a tanulmányait szeptemberben megkezdő óvodásra tekintettel volt adható.
Az Szja tv. jelenleg hatályos 71. §-a az iskolakezdési támogatást 2017. január 1-je óta már nem nevesíti béren kívüli juttatásként, így annak fogalmára vonatkozó külön rendelkezést sem tartalmaz. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ezáltal megszűnt az ilyen jogcímen adható támogatás lehetősége. Az Szja tv. 89. § (6) bekezdése értelmében az iskolakezdési támogatást a munkáltató (ideértve a személyesen közreműködő tagja esetében a társas vállalkozást is) 2016. december 31-ét követően a 2016. december 31-én hatályos Szja tv. 71. § (6) bekezdésének d) pontjában meghatározott feltételekkel, de értékhatár nélkül, egyes meghatározott juttatásként továbbra is adhatja. Az ilyen jogcímen adott támogatás után a munkáltatónak 2018. évben a juttatás 1,18-szerese után 15 % személyi jövedelemadót és 19,5 % egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie.
A fent említett iskolakezdési támogatás mellett azonban a munkáltatónak lehetősége van egyes meghatározott juttatást adni az Szja tv. 70. § (1a) bekezdésének b) pontja alapján is. Ennek megfelelően a foglalkoztató egy minden munkavállaló által megismerhető belső szabályzat (ami lehet cafeteria szabályzat) vagy munkáltatói utasítás alapján meghatározhatja, hogy valamely feltételek teljesülése esetén az érintett munkavállalók meghatározott juttatásban részesüljenek. A munkáltató a szabályzatban illetve utasításban megjelölhet olyan tanévkezdéshez kapcsolódó támogatási formát is, ahol a juttatásban részesülők körét kiterjeszti a felsőoktatásban részt vevő hallgatók szüleire. A juttatás lehet ugyanaz, mint az iskolakezdési támogatás esetén (könyv, taneszköz, ruházat), de attól bővebb is. A juttatás módja történhet a kifizető nevére szóló számla alapján, vagy pedig az említett javak vásárlására jogosító utalvány formájában (pl. vásárlási utalvánnyal).
A fent említett kétféle juttatási mód között az a különbség, hogy az egyik (az átmeneti rendelkezésen alapuló) adható cafeteria szabályzat nélkül is, akár egyedi elbíráláson alapulva. Ettől eltérően a második esetben szükséges egy belső szabályzat illetve döntés a juttatásra jogosultság feltételeinek rögzítése érdekében (melynek be nem tartása kihatással lehet az adózásra).

2018-09-04

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!