Iskolakezdési támogatás adókötelezettsége - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Iskolakezdési támogatás adókötelezettsége

A munkáltató hogyan tudja támogatni az iskolakezdést?

Az iskolakezdés szinte minden családnak nagy anyagi megterhelést jelent. A munkáltató több formában támogathatja az iskolakezdést, azonban fontos hangsúlyozni, hogy valamennyi adófizetési kötelezettséget keletkeztet, azonban azok eltérést mutathatnak, ezért a munkáltatónak érdemes kalkulálnia, hogy milyen formában, milyen értékben támogatja az iskolakezdést.

Az alábbiakban a leggyakrabban előforduló támogatási lehetőségeket foglaljuk össze.

  • Pénzbeli támogatás

Amennyiben a munkáltató pénzbeli támogatással segíti a szülőket a beiskolázással összefüggő kiadásaik enyhítésére, úgy annak összegétől függetlenül a teljes összeg a munkavállaló munkaviszonyából származó jövedelme.

Példa1:

Ha 10.000 Ft nettó pénzbeli támogatást kíván adni a munkáltató, akkor az 15.038 Ft bruttó munkaviszonyból származó jövedelemnek felel meg, s az kerül számfejtésre (15% szja és 18,5% Tbj terheli). Ez után a munkáltatónak további 13% szocho fizetési kötelezettsége is keletkezik, így a teljes költsége 16.993 Ft lesz.

A munkáltató által fizetett munkaviszonyból származó jövedelem esetén tehát 100 Ft kifizetése a munkáltatónak - hozzávetőlegesen - 170 Ft költségbe kerül (amennyiben nem Kiva alany a munkáltató).

Amennyiben nem a munkavállalónak fizeti a támogatást a kifizető, hanem a gyermek részére, úgy az a gyermek egyéb összevonandó jövedelmének minősül. Tekintettel arra, hogy a gyermek nem áll biztosítási jogviszonyban a kifizetővel, így a pénzbeli támogatás után a magánszemélynek csak 15% szja-t kell fizetni (amit a kifizető levon), és a kifizetőnek ebben az esetben is keletkezik további 13% szocho fizetési kötelezettsége.

Példa2:

Ha 10.000 Ft nettó pénzbeli támogatást kíván adni a kifizető a gyermek részére, akkor 11.765 Ft bruttó egyéb jövedelem kerül számfejtésre (csak 15% szja terheli), s az után a kifizetőnek további 13% szocho fizetési kötelezettsége keletkezik, így a teljes költsége 13.294 Ft lesz.

A kifizető által, nem munkavállaló részére fizetett beiskolázási segély esetén 100 Ft kifizetése - hozzávetőlegesen - 133 Ft költségbe kerül (amennyiben nem Kiva alany a kifizető).

  • Utalvány formájában adott támogatás

Ha utalvány formában támogatja a munkáltató a beiskolázással kapcsolatos kiadásokat, és megállapítható, hogy az utalvány mely termékre, szolgáltatásra, vagy milyen termék- vagy szolgáltatáskörben használható fel, akkor a juttatás egyes meghatározott juttatásnak minősül, amennyiben az utalvány értéke nem haladja meg a 23.200 Ft-ot (évente magánszemélyenként legfeljebb a minimálbér 10%-áig).

Ez a juttatás külön-külön (magánszemélyenként) adható a munkavállalónak, házastársnak, gyermeknek, unokának, (stb.) melynek következtében egy családon belül a juttatás többször 23.200 Ft értékben is adható. A csekély értékű ajándék egyes meghatározott juttatásként adóköteles, melynek megfelelően a juttatónak az ajándék/utalvány 1,18-szorosa után 15% szja-t és 13% szochot kell fizetnie (összesen 33,04% a közteher). A csekély értékű ajándékokról – az adatvédelmi előírások betartásával – a kifizetőnek olyan nyilvántartást kell vezetnie, amelyből megállapítható a juttatásban részesülők személye, illetve az a tény, hogy az adott kifizető az adott magánszemélynek csekély értékű ajándékot az adóévben csak egyszer adott.

Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy amennyiben az utalvány értéke meghaladja a minimálbér 10%-át, vagy évente több alkalommal történik ilyen utalvány juttatása, úgy abban az esetben az utalvány teljes összege munkavállaló esetén munkaviszonyból származó jövedelem, míg a gyermek részére történő juttatás esetén egyéb jövedelemnek minősül. Ez esetben az adókötelezettségre az előző pontban leírtak az irányadóak.

Az alábbi táblázatban bemutatásra kerül, hogy nettó 10.000 Ft kifizetése, illetve 10.000 Ft értékű utalvány adása mennyi költségbe kerül a kifizetőnek, amennyiben a kifizető szocho fizetésre kötelezett adóalany.

Megnevezés/juttatásban részesülő személy

Pénzbeli juttatás

Csekély értékű utalvány juttatása

Nettó jövedelem

Kifizető összes költsége

Nettó jövedelem

Kifizető összes költsége

Munkavállaló

10.000 Ft

16.993 Ft

10.000 Ft

13.304 Ft

Gyermek

10.000 Ft

13.294 Ft

10.000 Ft

13.304 Ft

 

További kérdése van a témával kapcsolatban? Keresse Tanácsadóinkat, írjon nekünk a tanacsadas@saldo.hu címre!

2023-08-22

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!