Taxival történő hazajutás adókötelezettsége - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Taxival történő hazajutás adókötelezettsége

adókötelezettség taxi

taxi_02.jpg

Adómentes-e a taxival történő hazajutás biztosítása a munkavállaló részére?

A hétköznapi életben gyakran előfordul, hogy egy késő éjszakába nyúlóan elrendelt túlóra vagy az eltérő munkarend miatt a vállalkozás taxival történő hazajutás lehetőségét biztosítja a munkavállaló részére. A munkáltató a vállalkozás nevére szóló számla ellenében a taxiszolgáltatás értékét megtéríti. Kérdésként merül fel, hogy ha a munkáltató taxit biztosít a munkavállaló hazajutásának érdekében, akkor keletkezik-e adókötelezettsége a feleknek?

Amennyiben a munkavállalók taxival történő hazajutása csoportos személyszállításnak minősíthető, akkor a taxiszolgáltatás adómentes, vagyis sem a munkáltatónak sem pedig a munkavállalónak jövedelemadó és egyéb közteher fizetési kötelezettsége nem keletkezik.

A csoportos személyszállításnak minősül, ha a munkáltató a munkavégzés érdekében legalább négy munkavállaló szállításáról gondoskodik

a) a tulajdonában (üzemeltetésében) lévő járművel, vagy b) kifizetőtől igénybe vett személyszállítási szolgáltatás útján

azzal, hogy egyidejűleg négynél kevesebb munkavállaló szállítása is csoportos személyszállításnak minősülhet, ha a munkavállalók munkarendje vagy a munkahely földrajzi elhelyezkedése miatt a munkába járás, illetve a hazautazás közösségi közlekedési eszköz igénybevételével nem valósítható meg.

Amennyiben a munkáltató taxival biztosítja a munkavállalók munkából történő hazajutását, akkor e szolgáltatás akkor minősül csoportos személyszállításnak, ha legalább 4 fő személy szállításáról gondoskodik.Ha azonban a munkaidő vége olyan időpontra esik, amikor már tömegközlekedés nem elérhető (például éjszakába nyúló túlóra esetén) vagy a munkavégzés helye miatt tömegközlekedési eszköz igénybevétele nem lehetséges, akkor munkavállalók részére biztosított taxiszolgáltatás abban az esetben is csoportos személyszállításnak minősül, ha a taxival történő hazajutást 4 főnél kevesebb munkavállaló (akár 1 fő is) részére biztosítja a vállalkozás.

Tehát csoportos személyszállítás okán adómentes juttatásnak minősül, ha a munkavállaló éjszakába nyúló túlóra vagy eltérő munkarendben történő munkavégzés esetén a munkavállalók hazajutását taxival biztosítja.

2022-09-28

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!