Duális képzésben résztvevő hallgatók juttatásainak adókötelezettsége - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Duális képzésben résztvevő hallgatók juttatásainak adókötelezettsége

adókötelezettség cafetéria duális képzés

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv.) 44.§ (3) bekezdésének a) pontja alapján a duális képzésben résztvevő hallgatót havonta legalább a minimálbér 65 százaléka illeti meg. Amennyiben a hallgatóval hallgatói munkaszerződésében rögzítve a minimálbérnél magasabb munkabérben állapodnak meg, a minimálbért meghaladó összeg személyi jövedelemadó köteles. Az adóköteles munkabér rész után (amennyiben az a szerződésben rögzített) a munkáltatót a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény 5. § (1) bekezdésének e) pontja alapján nem terheli szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség.

Az Nftv. 44. § (2) bekezdése értelmében a hallgatói munkaszerződés alapján munkát végző hallgató foglalkoztatására a munka törvénykönyvének rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell, tehát a hallgatót is megilletik mindazon jogok, amelyeket a munka törvénykönyve biztosít a munkavállalók részére. Ez azt jelenti, hogy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 71. § (1) bekezdése szerinti SZÉP-kártya juttatás a hallgató esetében is béren kívüli juttatásnak minősül. Ugyanakkor a béren felül adott más juttatás (pl. étkezési utalvány) a hallgatói munkaszerződés alapján foglalkoztatott hallgató esetében az Szja tv. 70. § (3) bekezdése értelmében egyes meghatározott juttatásként adóköteles (míg a társaság többi munkavállalója esetében az nem önálló tevékenységből származó jövedelemként adó és járulékköteles).

A hallgatói munkaszerződéssel duális képzésben résztvevő magánszemélyeknek cafetéria rendszeren keresztüli készpénz juttatása már nem tekinthető egyes meghatározott juttatásnak.

A készpénz juttatás az Szja tv. 1. számú mellékletének 4.12.1. pont b) alpontja alapján adómentesnek minősül abban az esetben, ha a hallgatói munkaszerződés alapján kifizetett díjjal együtt havonta nem haladja meg a minimálbér mértékét.

A hivatkozott jogszabályi hely azt nevesíti, hogy a duális képzés esetén az elméleti és gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatás, díjazás értékéből a minimálbért meg nem haladó rész minősül adómentesnek. Amennyiben a hallgató számára hallgatói munkaszerződés alapján kifizetett díjazás és a készpénzjuttatás együttes értéke a minimálbért meghaladja, úgy a felettes részből (mint nem önálló tevékenységből származó jövedelem) 15% jövedelemadó előleget kell levonni. A magánszemélyt ezzel összefüggésben társadalombiztosítási járulék fizetési kötelezettség nem terheli. A kifizetőnek szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége a fent leírtak alapján nem merül fel.

2020-10-06

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!