SZÉP-kártya juttatás költségvetési szerveknél - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

SZÉP-kártya juttatás költségvetési szerveknél

szép kártya

Kedvező adózás mellett adható-e további 200 ezer forint értékű SZÉP-kártya a költségvetési szerveknél?

2023. augusztus 1 és december 31. között a munkáltatók egyszeri alkalommal, legfeljebb 200 ezer forint támogatást adhatnak béren kívüli juttatásként a munkavállalók SZÉP-kártyájára – a 237/2023. (VI. 19.) Korm. rendelet szerint - az évi rekreációs kereten felül. Amennyiben a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll, úgy a rekreációs keret munkavállalóként nettó 450 ezer forint, viszont, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn, akkor a 450 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege.

Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 65. § (4) bekezdése értelmében a költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves cafetéria-juttatásának kerete, illetve cafetéria-juttatást nem nyújtó költségvetési szervek esetében az egy foglalkoztatottnak éves szinten adott – az Szja tv. 71. § (1) bekezdésében meghatározott béren kívüli – juttatások összege, törvény eltérő rendelkezése hiányában, 2023. évben nem haladhatja meg a nettó 400 000 forintot. Ennek alapján a költségvetési szervek esetében nem az Szja törvény rekreációs kerete az irányadó a SZÉP-kártya juttatása tekintetében, hanem részükre annál szűkebb juttatási lehetőséget ír elő a – fentebb hivatkozott - jogszabály.

Tekintettel arra, hogy a költségvetési szervekre nézve az általános, Szja törvény szerinti rekreációs kereten felül speciális rendelkezést tartalmaz a 2022. évi XXV. törvény 65. § (4) bekezdése, ennek megfelelően a munkáltatónak cafetéria-juttatás keretében nettó 400 ezer forintot meghaladóan nincs lehetősége további juttatás nyújtására.

Mindezek alapján a költségvetési szervek a nettó 400 ezer SZÉP-kártya juttatásán felül nem nyújthatnak – a 237/2023. (VI. 19.) Korm. rendelet szerinti – további 200 ezer forint értékű SZÉP-kártyát. A fentebb leírt álláspont a Pénzügyminisztériummal előzetesen egyeztetésre került.

Amennyiben kérdéseik merülnek fel fenti témával kapcsolatban, keressenek minket elérhetőségeinken vagy írjanak nekünk a tanacsadas@saldo.hu email címre.

2023-07-09

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!