Optimalizálja a jövő évi cafeteria juttatását - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Optimalizálja a jövő évi cafeteria juttatását

cafetéria szép kártya szocho

cafeteria_02.jpg

Használja ki a SZÉP kártya szocho mentességét!

A munkáltatók a 2021. évre szánt SZÉP kártya és egyéb juttatások utolsó tételeinek kifizetését jellemzően decemberben teljesítik a munkavállalók részére. Az idei évben is kérdésként merül fel, hogy január első napjaiban átutalt SZÉP kártya vagy egyéb juttatások a decemberi vagy januári hónapban válnak adókötelessé?

A legnépszerűbb cafetéria elemek közé tartoznak például a SZÉP kártya valamely alzsebeire történő befizetések, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések, az önkéntes egészségpénztári befizetések, a helyi utazási bérlet, személybiztosítások.

Miután a felsorolt juttatások (a béren kívüli juttatásnak minősülő SZÉP kártya kivételével) más, nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősülnek, és az adózásukra a munkabérre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, többekben felmerül, hogy azok utalását a decemberi munkabérrel, 2022. január 10-éig lehet megtenniük. Gyakorta SZÉP-kártyára történő utalás is a bérfizetéssel együtt történik.

Felhívjuk a munkáltatók figyelmét arra, hogy a cafetéria elemként nyújtott juttatások nem minősülnek munkabérnek, a juttatások kifizetésére nem a munkabér megszerzésének időpontjára vonatkozó szabályt kell alkalmazni! Így például az önkéntes pénztári átutalásoknak 2021. december 31-éig meg kell történnie ahhoz, hogy a megtakarításhoz kapcsolódó személyi jövedelemadóból történő rendelkezési jogával a munkavállaló élhessen, illetve SZÉP-kártya esetében 2021. évi béren kívüli juttatásnak minősüljön. Amennyiben az utalás (juttatás) 2022. január 1-je után történik, úgy az már a munkavállalók 2022 évi bevételének, illetve jövedelmének minősül, melyekre a jövedelemszerzés időpontjában hatályos jogszabályok az irányadóak.

A béren kívüli juttatásnak minősülő SZÉP-kártya alszámláira történő befizetés közkedvelt cafeteria elem, amely a veszélyhelyzeti intézkedésnek köszönhetően az idén lényegesen magasabb keretösszegig adható szochó fizetési kötelezettség nélkül. 2022. évben - elfogadott jogszabályi rendelkezés hiányában - a SZÉP kártya éves keretösszege várhatóan az Szja tv. szerinti 450 e Ft-ra visszaáll és a juttatást szociális hozzájárulási adó is terhelni fogja.

Ha a munkáltatók 2021-ben nem használták ki a SZÉP kártya juttatás kedvezményes adózása mellett a 800 ezer forintos keretösszeget, érdemes azon elgondolkodniuk, hogy a kihasználatlan összeg erejéig az idei évi keret felemelésével utalják át a munkavállalók számára az általuk választott zsebre az összegeket, mintegy megelőlegezve a 2022. évi cafetériát.

Ebben az esetben a decemberben átutalt (juttatott) SZÉP kártya összege a munkavállalónál a 2022 évi cafeteria keretét csökkentheti munkáltatói döntés alapján. Adójogilag azonban a juttatás 2021 évi bevétele lesz a magánszemélynek, és a SZÉP kártya juttatás 2021 évre vonatkozó szabályok szerint válik adókötelessé. Ennek okán a juttatást kizárólag 15 %-os mértékű jövedelemadó terheli, szochó fizetési kötelezettség nélkül.

2021-12-15

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!