Hogyan adózik az ingatlan bérbeadás? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Hogyan adózik az ingatlan bérbeadás?

bevétel ingatlan költségelszámolás közüzemi díj magánszemély

A magánszemély ingatlan bérbeadásából, mint önálló tevékenységből származó bevételének fő szabály szerint minden olyan pénzben vagy nem pénzben megszerzett vagyoni érték tekinthető, melyet bérbeadó az ingatlan bérbeadási tevékenységével összefüggésben bérbevevőtől megszerez. A magánszemély az önálló tevékenységből származó bevétellel szemben a tételes költségelszámolás szabályai szerint vagy a 10%-os mértékű költséghányad alkalmazásával határozhatja meg a jövedelmét.

2019. évtől nem minősül a magánszemély ingatlan bérbeadásából származó bevételnek az ingatlan használatához kapcsolódó, más személy által nyújtott, és igénybe vett olyan szolgáltatás, melyet a bérbeadó a bérlőre hárít át. Ilyen szolgáltatás lehetnek például a víz, gáz, távhő, villamosenergia, szemétszállítási szolgáltatás, melyek nem minősülnek a magánszemély ingatlan bérbeadásból származó bevételének.

Tekintettel arra, hogy az ingatlan bérbeadási tevékenységéből származó bevételnek nem része a továbbhárított közüzemi díjak összege, így azok 2019. évtől az ingatlan bérbeadásból származó bevétellel szemben (a tételes költségelszámolás szabályait alkalmazva) költségként sem érvényesíthetőek. Ugyanakkor a bérlő által megtérített társasházi közös költség, a bérbeadó ingatlan bérbeadásból származó bevételének minősül, és tételes költségelszámolás választása esetén költségként elszámolható.

Fontos azonban kiemelni, hogy 2018. év vonatkozásában (illetve azt megelőzően) a hatályos rendelkezésektől eltérően a magánszemély ingatlan bérbeadásából származó bevételének része a bérlő által megtérített közüzemi és a társasházi közös költség összege is, melyet a 2018. évről elkészített jövedelemadó bevallásban szerepeltetni szükséges. Ugyanakkor az ingatlan bérbeadásból származó bevételével szemben a bérbeadó a tételes költségelszámolás szabályait alkalmazva költségként elszámolhatja a 2018. évre vonatkozó igazolt közüzemi, illetve a közös költség összegét is.

Saldo-tipp

Érintett az adott témában?
Többet szeretne tudni az ingatlan bérbeadásról?
Jelentkezzen e heti konzultációnkra!

 

2019-02-26

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!