Hogyan biztosítsuk a diákoknak a kötelező étkezési juttatást? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Hogyan biztosítsuk a diákoknak a kötelező étkezési juttatást?

diák elektronikus utalvány étkezési hozzájárulás

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

Az iskolai rendszerű szakképzésben részt vevő tanulók juttatásairól szóló miniszteri rendelet szerint a vállalatoknak a gyakorlati képzési napokon minden tanulónak egyszeri kedvezményes étkezést vagy étkezési költségeihez természetbeni hozzájárulást kell biztosítaniuk. A rendelet úgy fogalmaz: „az étkezésről meleg – kivételesen indokolt esetben hideg – élelem biztosításával a gyakorlati képzést szervező a helyileg szokásos módon köteles gondoskodni.” A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény 68. § (1) is említi a kötelezettséget: „a tanulót a gyakorlati képzésével összefüggésben kedvezményes étkeztetés, útiköltség-térítés, munkaruha, egyéni védőfelszerelés (védőruha), tisztálkodási eszköz és kötelező juttatások illetik meg.”

Szeretnénk a figyelmébe ajánlani a diákok, szakmai gyakorlaton lévők számára kötelezően biztosított napi étkezési juttatás egyik legkényelmesebb, költséghatékony megoldását. A Multi-Pay® kártya ma talán az egyetlen olyan elektronikus utalvány, amely segítségével a vállalatok a jogszabályi előírásokat betartva biztosíthatnak az arra jogosultak részére hideg- vagy meleg étkezési hozzájárulást.

Idén számtalan – főképp szakmai gyakorlaton lévőket foglalkozató – cég szembesült a problémával, hogy az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. megszűnését követően nem maradt olyan utalvány, amelyen adómentesen biztosíthatja az általa foglalkoztatott diákoknak a törvényben előírt étkezési juttatást.

A diákok számítanak a támogatásra és a kifizető is adná, akkor kérdés, milyen formában. A juttatásnak számtalan elvárásnak – részben törvényi, részben kényelmi, részben gyakorlati – kell megfelelnie. Ilyen például, hogy ez az összeg a törvényben meghatározott célra, kizárólag étkezésre legyen felhasználható. 

A Multi-Pay® kártya mindennek eleget tesz 2019-ben is. Az elektronikus utalvány az étkezési hozzájárulást külön alszámlán kezeli, amely lehetővé teszi a pénz dedikált költését, és úgy működik, mint egy bankkártya: a kártyabirtokos az elfogadóhely POS terminálján tud fizetni. A kifizetők online feltöltési felületen, havi egyszeri utalással biztosíthatják a támogatást, amelyet a diákok így kényelmesen költhetnek számos élelmiszerláncnál és étkezőhelyen, de arra is van lehetőség, hogy egy, a munkáltató által megjelölt elfogadóhelyre korlátozódjon az ételfogyasztási egyenleg elfogadása. A társaság azt is vállalja, hogy ha adott étkezde korábban nem fogadta el a kártyát, szerződést köt a hellyel.

Miért éri meg?

  • Nem kell bajlódni az utalványok nyilvántartásával, tárolásával, kiosztásával.
  • A vállalat könnyen kezelhető, ügyfélbarát elektronikus felületen intézheti a juttatással kapcsolatos mindennapi teendőit, töltheti fel a havi bevallásokat, ellenőrizheti a teljesítéseket.
  • A cafeteria összeg utalása a Multi-Pay®-nek havonta egy alkalommal, számla alapján történik. A magánszemélyek két munkanapon belül felhasználhatják az átutalt összeget.
  • Minden kifizetővel saját Multi-Pay®-es ügyintéző törődik.
  • A magánszemélyek szeretik a modern fizetőeszközt, amellyel könnyedén költhetik a béren kívüli juttatásokat.
  • Elvesztés esetén a Multi-Pay® kártya pótolható.

Szerző: Patika Egészségpénztár

2019-03-26

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!