Július 1-től több pénz maradhat a főfoglalkozású vállalkozók zsebében! - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Július 1-től több pénz maradhat a főfoglalkozású vállalkozók zsebében!

járulékfizetés társadalombiztosítás vállalkozó

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

Bár nem ismeretlen az egyéni és társas vállalkozók körében a minimum járulékalap utáni járulékfizetési kötelezettség, mégis újdonságnak élhetik majd meg, hogy 2020. július 1-től a bevezetésre kerülő egykulcsos társadalombiztosítási járulék alapja továbbra is a vállalkozói kivét (tagi jövedelem), de legalább egységesen a minimálbér, vagy amikor az az irányadó, a garantált bérminimum lesz. Ez azt jelenti, hogy egy szakképzettséget nem igénylő tevékenységi körben közreműködő, minimum járulékalap utáni járulékfizetésre kötelezett vállalkozó az eddigi 36.628 forint összegű egészségbiztosítási-, munkaerőpiaci- és nyugdíjjárulék helyett, 29.785 forint társadalombiztosítási járulékfizetésre lesz havonta kötelezett.

A csökkenő járulékmértéknek azonban ára van; a társadalombiztosítási ellátások alapja is „csak” a minimálbér vagy a garantált bérminimum lesz.

Fontos megemlíteni, hogy a közteherfizetés alapja a szociális hozzájárulási adó, és a társas vállalkozók szakképzési hozzájárulásának tekintetében nem igazodik a járulékalap változásához; az továbbra is a minimálbér (vagy a garantált bérminimum) 112,5 százaléka lesz. Jó hír azonban, hogy július 1-től ismételten két százalékponttal csökken a szocho mértéke, 15,5 százalékra.

A nyugdíjas vállalkozók esetében is csökkennek a közterhek, ugyanis július 1-től valamennyi járulék alól mentességet élveznek majd, így jövedelmüket nem terheli a továbbiakban 10 százalék nyugdíjjárulék, és a 7710 forint összegű egészségügyi szoláltatási járulékot sem kell ezek után havonta fizetniük.  

2020-06-25

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!