Juttatható-e adómentesen vármegye- vagy országbérlet munkába járáshoz? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Juttatható-e adómentesen vármegye- vagy országbérlet munkába járáshoz?

szja

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

A vármegye- és országbérlet juttatása munkába járás címen minden esetben adómentes?

Május 1-jével kerül bevezetésre az új vármegye- és országbérlet, melyekkel a MÁV-START, Volánbusz, MÁV-HÉV és GYSEV helyközi járatait használhatják majd az utasok.

A közelmúltban gyakran kérdésként merült fel, hogy az új, kedvezményes árú bérleteket a munkáltatók munkába járás címén adómentesen juttathatják-e a közigazgatási határon kívülről járó dolgozók részére?

2023. március 24-től módosultak a munkába járás szabályai, melynek keretében a vármegye- és országos bérletek nevesítésre kerültek a 39/2010 (II.26.) Korm. rendelet szabályaiban.

A Korm. rendeletben a vármegye- és országos bérletek alkalmazásának feltételei azonban oly módon kerültek megfogalmazásra, hogy a legtöbb esetben kérdésessé vált e kedvezményes árú bérletek munkába járáshoz történő adómentes elszámolása.

A Korm. rendelet alapján a munkába járáshoz többek között a helyközi országbérlet, helyközi vármegyebérlet, valamint egyéb olyan, az országosnál kisebb területi érvényességű bérlet juttatható adómentesen, amely meghatározott területen érvényes, továbbá alkalmas és szükséges a napi munkába járásra és hazautazásra történő felhasználásra.

A Pénzügyminisztériummal történő egyeztetésünk alapján 39/2010. Korm. rendelet a 3. § (1b) bevétek b) pontja szerinti „…továbbá alkalmas és szükséges a napi munkába járásra és hazautazásra történő felhasználásra” mondatrész nem az ország- vagy a vármegyebérletekre vonatkozik, hanem minden más típusú bérletre. Az ország-, illetve a vármegye bérletek esetében nem kell vizsgálni az alkalmas és szükséges együttes feltételt.

De mit is jelent ez a gyakorlatban?

Ha például a gyöngyösi lakhellyel rendelkező munkavállaló Budapestre utazik vonattal a munkahelyére, akkor az útvonal két vármegyét érint (Pest és Heves megyét). Ebben az esetben lehetősége van a munkavállalónak, hogy az eddig használt viszonylati bérlete helyett Pest és Heves megyei vármegye bérletet használjon adómentesen a munkába járáshoz függetlenül attól, hogy e bérletek a munkába járás útvonalán kívüli egyéb utazásra is felhasználhatóak.

Ugyanakkor lehetőség van arra is, hogy a megyebérlet helyett országbérletet juttasson adómentesen a munkáltató a munkába járáshoz. Az országbérlet a Pénzügyminisztérium tájékoztatása alapján azonban akkor alkalmazható, ha a munkába járás legalább két vármegyét érint.

A leírt példa alapján tehát a munkáltatónak a Kormányrendelet szerinti „szükséges” kitételt nem kell vizsgálnia, így megteheti azt is, hogy a két vármegyei bérlet helyett országbérletet juttat a dolgozónak a munkába járáshoz. Ebben az esetben az országbérlet juttatása az egyéb feltételek teljesülése mellett adómentes, így sem a munkáltatónak sem pedig a munkavállalónak közteher fizetési kötelezettsége nem keletkezik.

 

Amennyiben további kérdése merülne fel az adott témával kapcsolatban, akkor írjon nekünk a tanacsadas@saldo.hu email címre..

2023-04-26

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!