Kell-e a munkaszerződést módosítani, ha változik a minimálbér összege? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Kell-e a munkaszerződést módosítani, ha változik a minimálbér összege?

garantált bérminimum minimálbér összege munkaszerződés

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

Az aktuális minimálbér és a garantált bérminimum összegének ismerete fontos információ a munka világában, jelentőséggel bír nem kizárólag a munkaviszonyok alanyait érintően, hanem az egyéni és társas vállalkozók esetében is.

A minimálbér (garantált bérminimum) összege jogszabály kötelező előírása alapján változik, így azoknak a munkavállalóknak, akiknek alapbére nem éri el a kötelező mértéket, 2020.  január 1-jétől szükséges a munkaszerződés módosítása tekintettel arra, hogy a munkaszerződés kötelező tartalmi eleme az alapbér. Az emelt összeg jár a felek külön megállapodása nélkül is, azonban a munkaszerződés módosításának elmulasztása jogszerűtlen.

2019. december 30.-án a Magyar Közlöny 222. számában került kihirdetésre a 2020. évre vonatkozó minimálbér, illetve a garantált bérminimum összege (367/2019. (XII. 30.) Korm. rendelet).

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2020. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 161 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 37 020 forint, napibér alkalmazása esetén 7 410 forint, órabér alkalmazása esetén 926 forint.

A legalább középfokú iskolai végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére alapbérként megállapított garantált bérminimum a teljes munkaidő teljesítése esetén 2020. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 210 600 forint, hetibér alkalmazása esetén 48 420 forint, napibér alkalmazása esetén 9 690 forint, órabér alkalmazása esetén 1 211 forint.

Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havi munkabérének tiszta teljesítménybér, illetve garantált bér és teljesítménytől függő mozgóbér együttes összegének el kell érnie a minimálbér, vagy szakképzettséget igénylő munkakör esetén a garantált bér összegét.

Ha a teljes munkaidő napi 8 óránál hosszabb a minimálbér, illetve garantált bér összegét arányosan csökkentett mértékben kell figyelembe venni.

Ha a felek rövidebb teljes napi munkaidőben állapodnak meg, a minimálbért, illetve a garantált bért arányosan növelt mértékben kell figyelembe venni.

Részmunkaidő esetén meghatározott havi, heti és napi bértételt a munkaidő eltérő mértékével arányosan csökkentve kell figyelembe venni.

A rendelet rendelkezéseit első alkalommal a 2020. január hónapra járó munkabérek megállapításánál kell alkalmazni.

 A rendelet alkalmazásában

  • munkáltatón a költségvetési szervet,
  • munkavállalón a költségvetési szervnél foglalkoztatottak,
  • alapbéren pedig a közalkalmazotti, kormányzati szolgálati, politikai szolgálati és biztosi jogviszonyban állók esetében illetményt, közszolgálati jogviszonyban állók esetében az alapilletmény és az illetménykiegészítés együttes összegét

is érteni kell.

A rendelkezés alkalmazásában 2020. május 1-jétől alapbéren az előző bekezdésben foglaltakon túl a különleges jogállású szervnél közszolgálati jogviszonyban állók esetében az illetményt is érteni kell.

 

2020-01-07

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!