Kihirdették az új szakképzési törvényt - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Kihirdették az új szakképzési törvényt

hozzájárulás munkaszerződés szakképzés tanulószerződés

2019. november 28-án a 191. számú Magyar Közlönyben került kihirdetésre az új szakképzésről szóló törvény.

A törvény 2020. szeptembertől átalakítja a szakképzés rendszerét. A jelenleg közalkalmazotti jogviszonyban álló szakoktatók a munka törvénykönyve hatálya alá kerülnek át.

A 2020/2021. tanévtől a tanulószerződést és az együttműködési megállapodást a duális képzésben felváltja a szakképzési munkaszerződés, mely alapján a tanulók, illetve a képzésben részt vevő személyek kormányrendeletben meghatározott munkabérre lesznek jogosultak.

2021. január 1-től a szakképzési hozzájárulás kötelezettség teljesítéséhez kapcsolódó szabályokat már az új szakképzési törvény tartalmazza. A szakképzési hozzájárulás mértéke nem változik, 2021-től továbbra is 1,5 százalékot kell fizetni az arra kötelezett gazdálkodó szervezeteknek.  Az adó alapja a gazdálkodó szervezet szociális hozzájárulási adó alapjával egyezik meg.  A szakképzési hozzájárulás bruttó kötelezettsége tanulónként, illetve felnőttképzési jogviszonyban álló képzésben részt vevő személyenként a szakirányú oktatás arányosított önköltsége alapján megállapított egynapi mérték és - a szakképző intézményben teljesített oktatási nap kivételével - az adóév munkanapjai számának szorzataként megállapított összeggel csökkenthető.

Felsőoktatásban továbbra is hallgatói munkaszerződés alapján folyhat a gyakorlati képzés. A szakképzési hozzájárulási kötelezettséget csökkentő tétel azonban változik, 2021. január 1-től hallgatónként az Nftv. szerinti duális képzés arányosított alapnormatívája alapján az egynapi mérték és az adóévben ténylegesen teljesített képzési napok számának szorzataként megállapított összeggel lesz csökkenthető a szakképzési hozzájárulás bruttó kötelezettsége.

Várhatóan megszűnnek a jelenleg  tanulószerződéshez kapcsolódó kiegészítő csökkentő tételek is. A bruttó kötelezettség csökkentésére azonban a sikeres szakmai vizsgát követően egy egyszeri - a szakképzési munkaszerződésre tekintettel új szabályok alapján megállapított és igénybe vett adókedvezmény húsz százalékának megfelelő összegű – csökkentő tétel is elszámolható lesz.

 

2019-12-03

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!