Kiszállított ételek áfakulcs változása - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Kiszállított ételek áfakulcs változása

áfa

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

A veszélyhelyzeti intézkedésekkel összefüggésben 2020.11.14-től az elvitelre, illetve kiszállított helyben készült étel és alkoholtartalom nélküli italok áfakulcsa 5%-ra csökkent.

Az 5%-os mértékű áfakulcsot azokra a kiszállításra vagy elvitelre kerülő helyben készített ételekre, és alkoholt nem tartalmazó italokra lehet alkalmazni, amelyeknek helyben történő fogyasztása esetén a szolgáltatás 5%-os áfakulcs alá tartozna.

Az egyes, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó gazdasági szabályokról szóló 498/2020. (XI.13.) Korm. rendelet (Rendelet) nyelvi értelmezése alapján tehát nincs lehetőségük a jelenleg vendégeket nem fogadó munkahelyi étkezdéknek a kedvezményes áfakulcs alkalmazására akkor, ha a dolgozók elvitelre kérik a helyben készített ételeket, mivel a munkahelyi étkezdék a vendéglátásra vonatkozó 5%-os áfakulcsot eleve nem alkalmazhatják.

Nem alkalmazható továbbá az 5%-os áfakulcs akkor sem, ha a vállalkozás kizárólag házhoz szállítást végez, mivel az ételek, italok helyben történő fogyasztására a pandémiás megszorítások nélkül sem lenne lehetősége.

A Rendelet rögzíti azt is, hogy a kedvezményes adómérték nem alkalmazható a szóban forgó termékkel összefüggő kiszállítási díjakra. Véleményük szerint e rendelkezést az Áfa tv. 70. § rendelkezésének figyelembevételével kell értelmezni. Vagyis, ha az étterem a kiszállított helyben készült étel árába beépíti a kiszállítás díját, akkor annak adóalapját nem kell megbontani a termék és a kiszállítás ellenértékére és nem lehet egyazon adóalap után kétféle áfakulcsot alkalmazni. A jogszabályi környezet figyelembevételével célszerűnek látszik, hogy az éttermek a kiszállított termékek árába építsék bele a kiszállítás díját.

2020-11-16

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!